Novinar optužio Sloveniju da reketari europske vozače


Europska komisija zatražit će od država članica koje su izabrale sustav vinjeta za autoceste da bolje informiraju vozače, reagirajući na niz žalbi stranih državljana, rekao je u petak glasnogovornik Europske komisije.

- Europski građani imaju pravo da budu točno informirani prometnim znakovima i Europska komisija vratit će se tom pitanju u drugom polugodištu kako bi potaknula veću transparentnost u državama na koje se to odnosi, rekao je Frederic Vincent.

Pitanje je postavio dopisnik francuskog dnevnika Liberation, Jean Quatremer, koji je u petak na svojem blogu optužio Sloveniju da "reketari europske vozače."

Slovenija je jedna od sedam država članica EU-a koje su uvele sustav vinjeta, uz Austriju, Bugarsku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku.

Novinar je ogorčen jer je u Sloveniju ušao autocestom iz Austrije a da nije pronašao informacije gdje bi mogao kupiti vinjetu pa je morao platiti kaznu od 150 eura na granici s Hrvatskom.

Komisija je od početka godine primila desetak takvih žalbi europskih građana na račun Slovenije.

Slovenija je već bila predmetom kritika zbog vinjeta. Godine 2008. EU ju je prisilio da uz polugodišnje uvede i tjedne vinjete.

Komisija, kako je objavila u svibnju 2012., daje prednost sustavima naplate cestarine na osnovi prijeđene udaljenosti, smatrajući ih pravednijima, dok vinjete mogu izazvati nepotrebne probleme vozačima. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter