Novinar Nuzzi agitira za pomilovanje Papinog sobara

Paolo Gabriele (Foto Reuters)
Paolo Gabriele (Foto Reuters)

"Sveti Otac treba pomilovati svog sobara koji mu je otkrio sve skrivene stvarnosti u Vatikanu koje štete samoj Crkvi", rekao je u novinar Gianluigi Nuzzi koji je objavio vatikanske povjerljive dokumente, u komentaru što ga je objavio Le Monde na svojoj internetskoj stranici.

Vatikanski sud je u subotu osudio Paola Gabrielea na 18 mjeseci zatvora zbog teške krađe povjerljivih dokumenata kojih je dio predao ovom talijanskom novinaru. Potonji ih je objavio u šokantnoj knjizi "Njegova Svetost" koja je izašla u svibnju.

"Javno pozivam Svetog Oca da udijeli pomilovanje bivšem suradniku kažnjenom zbog uzimanja dokumenata čije je kopije predao meni, novinaru", rekao je Nuzzi, te dosdao da Gabriele nije otkrio nikakvu vojnu ni diplomatsku tajnu, kao u aferi Wikileaks.

"Pomilovanje će pokazati da Crkva nije tajnovita i konzervativna ustanova, nego da je naprotiv kadra oprostiti onome tko - s pravom ili ne - riskira svoju budućnost za njezino dobro", rekao je novinar, dodajući da se s Gabrieleom viđao mjesecima.

Glasnogovornik Svete Stolice rekao je da je veoma vjerojatno da će Benedikt XVI. pomilovati osuđenika.

Nuzzi smatra da je Gabrieleov postupak na tragu onoga što je sam kardinal Ratzinger formulirao 70-ih kada je rekao da Crkva za mnoge vjernike postaje najveća zapreka vjeri i koju mnogi doživljavaju kao malo kazalište u kojemu muškarci, pod izlikom da skrbe za službeno kršćanstvo, zapravo guše pravi kršćanski duh. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter