Novim znanjem lakše do posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska podrucna služba Zavoda za zapošljavanje lani je u strucno osposobljavanje ukljucila 145 osoba s evidencije nezaposlenih. Njih 80 bilo je s podrucja Pule, 26 s podrucja Labina, 18 s Pazinštine, 16 s podrucja Poreca i pet iz Rovinja, kaže Tanja Lorencin Matic, rukovoditeljica Odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje.

Najveci broj tih nezaposlenih osposobljen je za pomocne poslove u ugostiteljstvu, koji su svake godine deficitarni. Tako su osposobljena 32 pomocna kuhara/kuharice, 31 pekar/pekarica pizze, deset sobarica te sedam pomocnih konobara i konobarica.

Osposobljavanje su završili i 31 njegovatelj/ica te 13 knjigovodstvenih operatera, a trenutno osposobljavanje završava i 21 racunalni operater. Oni ce dobiti dvije diplome - jednu za racunalnog operatera koju je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te ECDL start diplomu.

Strucno se može osposobiti svaka osoba koja ima završenu osnovnu školu. Ta osposobljavanja u pravilu traju (ovisno o zahtjevima poslova) do tri mjeseca. Zavod ce ove godine u svojoj ponudi imati i prekvalificiranja, s tim da ona traju minimalno šest mjeseci.

Za lanjska osposobljavanja nezaposlenih Istrana utrošene su milijun i 124 tisuce kuna, od cega 544 tisuce otpada na izobrazbu, a ostalo cine troškovi novcane pomoci i putni troškovi za osobe ukljucene u osposobljavanje, zatim njihovo osiguranje za vrijeme osposobljavanja i prethodno obavljeni lijecnicki pregledi.

Od osoba koje su završile osposobljavanje u prošloj godini, dakle njih 114 (s tim da je deset njegovateljica završilo s osposobljavanjem prije 15-ak dana i tecaj za racunalnog operatera traje do 6. veljace), dolazimo do podatka da je njih 50 posto, odnosno 57 osoba, bilo zaposleno.

- To je prilicno dobar podatak ukoliko uzmemo u obzir i cinjenicu da su neka osposobljavanja, primjerice, ugostiteljska, završena tijekom srpnja, kada je sezona vec bila u tijeku i nerealno je bilo ocekivati da ce se te osobe odmah zaposliti. Ipak, sigurna sam da ce vec u ovoj turistickoj sezoni imati puno vece šanse za zapošljavanje, ako se ne zaposle i prije, veli Lorencin Matic.

- S obzirom na to da je 2010. u Istri prosjecno bilo nešto više od 7.800 nezaposlenih, u ovoj godini u obrazovanje planiramo ukljuciti minimalno 120 osoba, veli Lorencin Matic i dodaje da su planovi Zavoda, ali i interes nezaposlenih, cak dvostruko veci.

U ovoj su godini na Zavodu odlucili imati i nekoliko prekvalifikacija, i to za zanimanja koja su se na našem podrucju pokazala izrazito deficitarna. To su vozaci s E kategorijom, kuhari i konobari.

- Nastavit cemo strucno osposobljavanje za potrebe turisticke sezone pa za ovu sezonu pripremamo 50-ak pomocnih kuhara, 20 pomocnih konobara, nešto pomocnih slasticara, 30-ak sobarica te 10-ak spa i wellness terapeuta. Imamo i zainteresiranu grupu za pomocne zidare, kaže Lorencin Matic i dodaje da se, ukoliko bude financijskih sredstava, planira osposobiti i 20-ak web dizajnera te nekoliko sistemskih i mrežnih administratora specijalista.

Osim strucnog osposobljavanja i prekvalifikacija Zavod pomaže teže zapošljivim kategorijama da pronadu posao.  Zavod je lani sufinancirao zapošljavanje 50 osoba, na što je utrošeno više od 1,3 milijuna kuna. Radi se o 21 mladoj i 21 dugotrajno nezaposlenoj osobi, sedam osoba starije životne dobi i jednoj osobi iz posebne skupine nezaposlenih. Ukupno 13 nezaposlenih Zavod je financijski pratio prilikom samozapošljavanja, odnosno otvaranja obrta ili poduzeca, na što je utrošeno oko 400 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter