Novim zakonom olakšati posao građevinarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova zakonska rješenja kojima će se urediti poslovi i djelatnosti prostornog uređenja i gradnje trebala bi olakšati poslovanje građevinarima i podići njihovu konkurentnost u Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije, rečeno jer da današnjem predstavljanju teza za izradu prijedloga zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš pozvala je zainteresiranu i stručnu javnost da se aktivno uključi u izradu zakonskog rješenja već u ovoj ranoj fazi s ciljem da se na kvalitetan način riješe pitanja koja utječu na uspješno poslovanje velikog broja fizičkih i pravnih osoba koje se bave poslovima prostornog uređenja i gradnje. Riječ je, kako je ocijenila, o zakonu koji zaokružuje zakonodavni projekt Ministarstva, nakon donošenja seta građevinskih zakona koji su stupili na snagu početkom godine. Zakonom će biti definirani poslovi, djelatnosti i certificiranje u poslovima vezanim uz projektiranje, nadzor i građenje.

Zakon koji je trenutno na snazi je iz dobrog razdoblja, kada je građevinarstvo prosperiralo, ali on se, kaže Mrak Taritaš, pokazao dosta restriktivnim prema projektantima, obrtnicima i tvrtkama. To za njih predstavlja problem kako u Hrvatskoj, tako i na poslovima u inozemstvu jer i za te poslove moraju zadovoljiti hrvatske propise.

Ne smijemo biti prestrogi prema svojima, a blagi prema stranim građevinarima, smatra ministrica koja upozorava da neki hrvatski građevinari zbog restriktivnih propisa tvrtke registriraju u Sloveniji. Zakon je trenutno u fazi rasprave o tezama, a kad se one definiraju ići će se dalje u zakonodavnu proceduru. Prema planu, prvo čitanje zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje trebalo bi biti dovršeno do kraja godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter