Novim sustavom kanalizacije Rovinj dobiva čišće more

Radovi na crpnoj stanici Mirna
Radovi na crpnoj stanici Mirna

Početkom rujna, nastavljeni su radovi na izgradnji takozvanog  malog projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Rovinj. Konkretno, riječ je o rješavanju problematike odvodnje otpadnih voda grada Rovinja i to u naseljima Monfiorenzo, Cocaleto i Lamanova. Uz te dionice gradi se i crpna stanica Mirna, čiji je sam trošak gradnje vrijedan 900 tisuća kuna a čija je funkcija rasterećenje obalnog kolektora od otpadnih voda koje se tiču sjevernog djela Rovinja i njemu pripadajućih naselja Borika, Monsene i Valdalisa iz kojih će se otpadne vode preusmjeriti preko Lamanove na kopneni kolektor kod bivšeg Jadran-turistovog skladišta. Inače, radovi ukupne vrijednosti od 5,8 milijuna kuna, od kojih Europska unija financira 70 posto izvodi "Cesta" d.o.o. i "Benčić" d.o.o., trebaju se okončati do sredine prosinca.

Slijedi projekt od 220 milijuna kuna

Po riječima direktora rovinjske Odvodnje Rovinj, Marka Paliage, crpna stanica Mirna u funkciji je rasterećenja postojećeg obalnog kolektora koji više kapacitetom ne može udovoljiti potrebama sve većeg broja turista i gostiju.

S izgradnjom dionica Monfiorenzo, Cocaleto, Lamanova i crpnom stanicom Mirna posao "otpadnih voda" ni izdaleka nije zgotovljen. Slijedi, naime i gradnja "velikog projekta", teškog 220 milijuna kuna kojim će se novcima iz sredstva Kohezijskog fonda EU-a (koja su bespovratna i u visini od 70 posto ukupnog iznosa)

graditi kanalizacija za čitavo područje Rovinjskog Sela, Borika, Bolničkog naselje, kao i naselja Valsavia i Gripole sa svim pripadajućim mrežama i kolektorom, te novim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda na području Kuva.

- Podsjećam, na ovim projektima rovinjska Odvodnja radi još od 2006. godine. Riječ je o velikim ulaganjima u gradsku infrastrukturu koji će, u konačnici omogućiti gotovo pa sto postotno priključenje domaćinstva na odvodni sustav, kaže Paliaga, dodavši i da kada je riječ o "velikom projektu" sustava odvodnje otpadnih voda isti je u fazi natječaja. Po njegovoj prognozi, ukoliko potrebita procedura prođe očekivano, radovi na početku velikog projekta, kojeg u preostalom dijelu od trideset posto financiraju Grad Rovinj, Hrvatske vode i  Vlada RH-a, mogao bi započeti početkom slijedeće godine i biti okončani do 2019. godine. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter