Novim Prostornim planom olakšana gradnja na Gračašćini


Općinsko vijeće prihvatilo je izmjene i dopune prostornog plana uređenja općine Gračišće. Naime, radi se, kako je rekla Eli Mišan iz Urbisa, izrađivača plana, o usklađenju sa Zakonom o prostornom uređenju. Prema ranijem Planu, za Gračiće je bila obaveza izrade 74 urbanistička plana uređenja, a sada je to smanjeno na četiri postojeća, koji su na snazi, a to su turistički punkt Sveta Marija Magdalena, gospodarska zona Krase II te građevinska područja Salamunišće II i Mandalenčići II. Novim Prostornim planom određeni su neuređeni i izgrađeni dijelovi građevinskih područja planiranih za urbanu preobrazbu, ako su opremljeni osnovnom infrastrukturom. To su pristupna prometnica i niskonaponska elektroenergetska mreža.

Investitor, zemljište i krediti

U raspravi koja je slijedila Zvonimir Štrucelj osvrnuo se na projekt asfaltne baze u gospodarskoj zoni Krase II, koja se, po njemu dostupnoj dokumentaciji, ondje ne bi smjela graditi, a za građevinsko područje Salamunišće II rekao je da se radi o zemljištu koje je kupljeno kao poljoprivredno, a potom je urbanizirano te kao takvo investitoru Ćorluki služi kao zalog za kredite. Predsjednik Vijeća Marijan Brozan upozorio je Štrucelja da se raspravlja o prijedlogu izmjena Prostornog plana, a ne o kreditima investitora. Na to je Ivan Vojsković primijetio kako je najvažnije da je ovim izmjenama žiteljima općine Gračišće i potencijalnim investitorima olakšan postupak gradnje.

Vijeće je prihvatilo prijedlog da se Gradu Pazinu proda vlasnički udio u građevinskom zemljištu u Poreču, u susjedstvu dječjeg odmarališta u Špadićima. Radi se o zemljištu površine 3.600 četvornih metara, tržišne vrijednosti 3,1 milijun kuna, u suvlasništvu Grada Pazina i općina Pazinštine, od čega na općinu Gračišće otpada 367 četvornih metara, procijenjene vrijednosti 316.499 kuna.

Prihvaćena je i odluka o korištenju namjenskih sredstava Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja za financiranje provedbe kapitalnog projekta od interesa za razvoj općine Gračišće, kojim je za nastavak popločavanja Gračišća namijenjeno 150 tisuća kuna. Na Štruceljevo pitanje koliko je vrijedan cijeli projekt popločenja Gračišća, općinski načelnik Ivan Mijandrušić odgovorio je kako se radi o projektu vrijednom oko 1,5 milijuna kuna koji se, pod nadzorom konzervatora, provodi u četiri faze. Budući da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo 80 tisuća kuna, uz ova i vlastita sredstva, općina uskoro nastavlja popločavanje ulice od crkve sv. Antona od crkve sv. Eufemije u starogradskoj jezgri, ukupne vrijednosti radova 300 tisuća kuna.

Proračun za 2018.

Na kraju je vijećnicima predstavljen prijedlog proračuna za 2018. godinu kojim su ukupni prihodi i primici planirani u iznosu od 18,6 milijuna kuna. Budući da se radi o prvom čitanju, vijećnici imaju rok od 15 dana da predaju amandmane na predloženi proračun. Mijandrušić je napomenuo da pri tomu trebaju navesti prihodovnu i rashodovnu stranu predloženog amandmana. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter