Novim obrtnicima dvije tisuce kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Realizacija programa Istarske županije "Potpora istarskom obrtništvu" za 2011. godinu, aktivnije informiranje obrtnika o mogucnostima ukljucivanja u kreditne programe Županije te sufinanciranje i suorganizacija održavanja Obrtnickog sajma Istre i slicnih sajmova - neke su od aktivnosti definirane sporazumom o poticanju istarskog obrtništva koji su u utorak u poreckom Obrtnickom domu potpisali župan Ivan Jakovcic i predsjednik županijske obrtnicke komore Mario Paliska.

Sporazumom su utvrdena prava i obveze dviju strana u provodenju zajednickih interesa, kojima je cilj potaknuti otvaranje novih obrta, a time i novih radnih mjesta i zapošljavanja.

- Sporazumom se Županija obavezuje dati sto tisuca kuna za sto novih obrtnika, gdje racunamo da ce biti oko 220 novih radnih mjesta. Obrtnicka komora se obvezuje provesti postupak da za prvu godinu poslovanja tim obrtnicima otpiše obrtnicku naknadu, što znaci da ce obrtnik koji dobije tisucu kuna od Županije dobiti i tisucu kuna od Obrtnicke komore upravo tim otpisom naknade, rekao je Alen Damijanic, procelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

- Ovime smo se obvezali i s 80 tisuca kuna sufinancirati obrtnicke sajmove, kao što su oni u Puli i Barbanu, te poticati nove koji se planiraju otvarati u Istri. Takoder, obvezujemo se sufinancirati kamate za kredite koje cemo dodijeliti našim obrtnicima putem kreditne linije koju provodimo s nadležnim ministarstvom, dodao je.

Paliska je dodao da ce kao predsjednik na jednoj od sljedecih skupština komore predložiti usvajanje odluke o odstupanju od naknade te izrazio nadu da ce ona biti i prihvacena.

- Sigurno je da Grad i Županija mogu pomoci obrtništvu, medutim procijenjeno je da je to 20-ak posto, a ostalih 80 posto je na državi. Kada bi svaki od 8.000 obrtnika, koliko ih imamo u Obrtnickoj komori u Istri, zaposlio jednog covjeka, mislim da bi stvar bila riješena, rekao je Paliska.

Uz navedeno, sporazumom se Županija obvezuje osigurati i kadrovsku potporu za uspješnu realizaciju programskih ciljeva, i to aktivnošcu djelatnika njenog Odjela za gospodarstvo, te osmišljavati nove inicijative za razvoj istarskog obrtništva, dok je zadatak komore informirati svoje clanove o mogucnostima ukljucenja u kreditne programe Županije, koju ce oni pak periodicno izvještavati o pokazateljima u obrtništvu.


Podijeli: Facebook Twiter