Novim madracima opskrbili onkologiju i posudionicu

(Goran ŠEBELIĆ /CROPIX)
(Goran ŠEBELIĆ /CROPIX)

U provedbi aktivnosti pulske Lige protiv raka lani je sudjelovalo 29 volontera koji su ostvarili 2.470 volonterskih sati. U dnevnoj bolnici Onkološkog odjela pulske Opće bolnice oličene su sve prostorije, a iz donacija je stiglo deset bolničkih kreveta i za njih kupljeno deset madraca.

Predavanja i za učenike

Za posudionicu ortopedskih pomagala nabavljeno je 40 novih antidekubitalnih madraca koji su raspoređeni u Puli, Pazinu i Labinu. U Puli je posuđeno 394 takvih madraca, uz razgovor i psihološku podršku obitelji bolesnika, u Pazinu 11 i Labinu 35. Za volontere su lani organizirana dva tečaja palijativne skrbi u Rovinju i Puli.

Ovi su podaci izneseni na Godišnjoj skupštini Lige, održanoj u četvrtak u Puli. Za predsjednicu je ponovno izabrana Danica Kuzmanović, dopredsjednica je dr. Lilijana Radolović, tajnica Ardea Bačić, a likvidator udruge Darko Bačić. U Predsjedništvu su dr. Julijana Franinović Marković, dr. Liliana Radolović, Ardea Bačić, Matija Vekić, Dorina Vlakančić i Toni Poglajen, a u Nadzornom odboru Slavko Davosyr, Silvana Horvat i Irena Grahovac.

Rehabilitacija onkoloških bolesnika provodi se kroz klubove i grupe - Stoma klub, Klub laringektomiranih, Psihološko savjetovalište i Grupa podrške za onkološke bolesnike, uz rehabilitacijsko-kreativnu keramičku radionicu. Lani su predavanjima o prevenciji raka grla i pušenja, osim populacije odraslih, obuhvaćeni i učenici osnovnih škola u Puli te pazinski gimnazijalci, a predavači su bili dr. Boris Grdinić, Toni Poglajen i Ivan Bašić. Radionicu za srednjoškolce organizirala je i udruga Institut.

Edukacija volontera

Predavanje za građanstvo o ginekološkim karcinomima održala je dr. Erika Ražem Begić, a dr. Ivica Fedel, mr. sc. Danijela Lazarić Zec i prof. Danica Kuzmanović govorili su o raku debelog crijeva i psihološkoj podršci oboljelima i obitelji. Sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo provedene su tri javnozdravstvene akcije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Uz nastavak svih tih aktivnosti i ove godine, na Skupštini je dogovoreno da treba osnovati novi klub koji bi okupljao mlađu populaciju s bolestima reproduktivnih organa te da treba početi s radom savjetovalište Stoma kluba koje bi vodila viša medicinska sestra Karmen Mušković. Inicirat će se i osmišljavati nove aktivnosti Lige i uključivati novi volonteri, a slijedi edukacija za novu grupu volontera palijativne skrbi u Pazinu, Puli i Umagu. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter