Novim iskustvima do bržeg zaposlenja

Darko Špelić, Ivan Karamatić, Amel Hadžipašić i Emil Šetić
Darko Špelić, Ivan Karamatić, Amel Hadžipašić i Emil Šetić

Udruga za poticanje poduzetništva i zapošljavanja mladih ljudi Start Up objavila je natječaj za sudjelovanje u projektu Regional Case Study 2014. Natječaj za projekt koji će se provoditi u Puli od 11. studenog do 12. prosinca objavljen je na internetskim stranicama Start-Up udruge, a rok za prijavu je 11. studeni. U lanjskom prvom izdanju RCS-a bilo je uključeno 19 poduzeća, obrazovnih i poslovnih institucija te tijela lokalne i regionalne vlasti.

Prijavljeni iz cijele Hrvatske

- Lani smo okupili sto studenata, a ove godine očekujemo i veći broj. Osim natjecanja u poslovnim slučajevima, bit će organizirana i predavanja, posjeti poduzećima te panel diskusije. Studenti i mlade osobe, osim novih znanja i vještina, u prilici su steći i praktična znanja, a za većinu je to i prvi dodir s poslovnom praksom. Nekoliko studenata je posredstvom RCS-a zaposleno, što je jedan od njegovih primarnih ciljeva. U drugom izdanju poduzeća partneri bit će Adris, Infobip i Prestige, a brojna poduzeća koja su sudjelovala u prvom, odazvala su se i drugom natjecanju, istaknuo je Amel Hadžipašić, voditelj projekta iz Udruge Start Up na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Ovo je zaista poželjan koncept projekta kojeg bi trebao imati svaki fakultet. Riječ je o jedinstvenom projektu koji ima budućnost, a usmjeren je na povezivanje poslovnog i obrazovnog sektora. Iduće godine namjeravamo proširiti suradnju sa Studentskim zborom od kojeg zapravo očekujemo potporu, a cilj nam je uključiti i studente volontere kao suorganizatore ovog natjecanja. Uspjeli smo i u namjeri da projekt proširimo na nacionalnu razinu jer je već dosta prijavljenih studenata iz ostalih dijelova Hrvatske, rekao je i Emil Šetić, voditelj projekta iz Udruge Start Up.

- Infobip je globalna telekomunikacijska kompanija iz Istre koja zapošljava više od 600 djelatnika u 29 zemalja svijeta. I prošle smo godine sudjelovali u projektu, ostvarili odlične kontakte sa studentima te nekolicinu i zaposlili, rekao je Ivan Karamatić iz tvrtke Infobip i uputio na pozitivan primjer prošlogodišnjeg projekta, odnosno Ivanu Kozjak koja je upravo putem RCS-a i zaposlena.

Dobila i prvi posao

- Sudjelovala sam u organizaciji prvog izdanja RCS-a. Mi voditelji prijavili smo se kod poslodavaca, poslala sam svoj životopis i u Infobip, odakle su me pozvali na razgovore. Prošla sam potom trotjednu akademiju po završetku koje sam i zaposlena u odjelu marketinga. Sretna sam prvenstveno zbog uspjeha projekta te njegova nastavka, ali naravno i zaposlenja, rekla nam je Ivana Kozjak koja je pri FET-u Dr. Mijo Mirković diplomirala smjer marketinško upravljanje.

Darko Špelić vlasnik i direktor tvrtke Prestige koja se već 11 godina bavi proizvodnjom inovativnih proizvoda najavio je poslovi slučaj kojeg će timovi studenata rješavati u njegovoj tvrtki.

- Prošle godine studenti su imali zadatak poboljšati prodaju mirisa za usisivače, a ove godine izrađivat će kompletan marketinški projekt za naš novi proizvod - mirisne granule za perilice za pranje suđa. Imat će zadatak osmisliti kako plasirati takav proizvod na tržište pored konkurencije najjačih svjetskih brendova, rekao je Špelić.

U obliku partnerstva ili sponzorstva u projekt su uključeni Infobip, Adris Grupa, Prestige, Kakanj cement, Heidelberg Cement Group, Rockwool Adriatic, Uniline, Pametan rast, Pietas Julia, Glavani Park, HBOR, HAMAG-BICRO, IDA, Istarska županija, Sveučilište Jurja Dobrile, FET "Dr. Mijo Mirković", Studentski centar i Studentski zbor Pula. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter