Novija crnogorska grafika u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je predstavljena u rijeckom Državnom arhivu i labinskom Narodnom muzeju, izložba "Aktualnosti u crnogorskoj suvremenoj umjetnosti" u cetvrtak je stigla i u pulsku galeriju Cvajner. Radi se o izložbi novije crnogorske grafike, nastale izmedu 1971. i 2011. godine.

Po odabiru povjesnicarke umjetnosti Ljiljane Zekovic predstavljeno je 14 umjetnika razlicitih generacija i ukupno 21 rad u gotovo svim grafickim tehnikama: dubokom tisku, bakropisu, aquatinti, litografiji, serigrafiji, kolografiji, suhoj igli, monotipiji, kompjutorskoj grafici i ostalim kombiniranim tehnikama.

Od recentnih autora starije generacije tu su nedavno preminuli velikan fantasticnog slikarstva svjetskoga glasa Miodrag Dado ?uric (1933.-2010.), zatim Anka Buric, Dimitrije Popovic, Mirko Toljic i Veljo Stanišic, dok su pripadnici srednje generacije Ozana Brkovic, Admir Bambur, Irena Lagator Pejovic i Igor Rakcevic. Grafiku mlade generacije predstavljaju Ilija Nikcevic, Jelena Jovancov, Zorica Lakic, Milena Živkovic i Maja Mirkovic.



Izložba obuhvaca skoro pola stoljeca crnogorske graficke umjetnosti, koja je svoj pravi procvat doživjela tek nakon što je 1988. otvoren Odsjek za grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju, gdje se vecina ovih umjetnika i školovala.

Medutim, tu su i studenti ostalih akademija snažne graficke prakse, poput one sarajevske, a neki su autori predstavljali Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu (Miodrag Dado ?uric 2009. i Ivan Rakcevic 2005.), rekla je prilikom otvorenja izložbe povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner.

Prisutnima su se obratili i organizator izložbe Ljubo Radovic te predstavnik Zajednice Crnogoraca Istarske županije Milan Bulajic, koji su istaknuli važnost izmjene kulturnih iskustava izmedu Hrvatske i Crne Gore, koje si, po njihovim izjavama i sudeci po kvaliteti izloženoga, imaju što reci.

Izložba ce biti otvorena do 1. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter