Novih 9 milijuna za kanalizaciju Pule i okolice

 Na Velom Vrhu gradit će se sekundarna kanalizacija (Arhiva/GI)
Na Velom Vrhu gradit će se sekundarna kanalizacija (Arhiva/GI)

Poput Hrvatski cesta, koje su Županijskim uprava za ceste (ŽUC) diljem Hrvatske dodijelile financijska sredstva za realizaciju projekata do kraja ove godine, i Hrvatske vode su prije dva tjedna "iskrcale" 867 milijuna kuna koji će se do kraja ove godine uložiti u lokalnu vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu.

Pulska Herculanea tako je dobila novih devet milijuna kuna (bez PDV-a) za realizaciju određenih projekata u posljednja tri mjeseca 2012. godine, a uložit će se u projekte izgradnje sekundarne kanalizacije na području Pule, Fažane i Vodnjana.

- Hrvatske vode financiraju čak 90 posto projekta. Natječaji su već provedeni i radovi su započeli, a riječ je o izgradnji sekundarne kanalizacije u naselju Veli Vrh, dijelu naselja Šurida u Štinjanu, te Valdebeku, odnosno, starogradskoj jezgri Fažane i Galižani. Tim će projektima ulaganje Herculanee u ovoj godinu dosegnuti vrijednost od oko 35 milijuna kuna što se još nijedne godine nije dogodilo, pojašnjava Igor Stari, direktor Herculanee.

Uz potpisivanje ugovora o ovim financijskim sredstvima Herculanea je s Hrvatskim vodama potpisala i sporazum da se putem EU fonda IPA financira projekt izrade dokumentacije i aplikacija za izgradnju uređaja pročišćavanja drugog stupnja Peroj.

No, ni to nije sve jer Hrvatske vode u 2013. godini namjeravaju u kanalizacijske i vodovodne sustave diljem Hrvatske uložiti 1,3 milijarde kuna za razne projekte. Herculanea i Grad Pula već su izradili plan koje će projekte kandidirati.

- Izgledno je da ćemo za značajna ulaganja kandidirati, primjerice, izgradnju fekalne kanalizacije duž obilaznice, potom sustava u Šikićima te Valturske ulice što ovisi o izgradnji kružnog toga u Šijani, a u planu je i rekonstrukcija mnogobrojnih drugih tlačnih stanica i vodova, pojašnjava direktor Herculanee. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter