Novih 86 vezova za Štinjance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za rekonstrukciju sportske lucice Štinjan nije potreban postupak procjene utjecaja na okoliš, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva. Pozitivan je to odgovor na zahtjev koji je još u srpnju poslalo Pomorsko športsko ribolovno društvo Štinjan, a sve da bi društvo, kao nositelj investicije, pocelo rekonstrukciju lucice.

Društvo se, podsjetimo, nadalo pozitivnom odgovoru buduci da novac za studiju utjecaja na okoliš, koja otprilike košta 250.000 kuna, nije imalo i zbog toga je rekonstrukcija bila dovedena u pitanje. Medutim, zelenim svjetlom iz ministarstva prepreka više nema i rekonstrukcija lucice ce, kao što je svojedobno najavio predsjednik PŠRD-a Štinjan Marijan Rupenovic, uskoro poceti.

Ipak, Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture i Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije pozivaju investitora da zatraži potvrdu, odnosno mišljenje o prethodnoj ocjeni prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Iz ministarstva su takoder istaknuli da na planirani zahvat nema zaprimljenih primjedbi javnosti.

Prema zahtjevu, odnosno strucnoj podlozi za zahvat u lucici koji je izradila pulska tvrtka Urbis 72, rekonstrukcijom bi lucica uz postojeca 74 veza za plovila od cetiri do sedam metara, dobila dodatnih 86, od cega 68 za plovila dužine od osam do deset metara, 16 za plovila duga 10 metara i dva slobodna za plovila u transferu. Ukupan broj vezova bi dakle bio 160.

Nadalje, za zaštitu akvatorija izgradio bi se lukobran, postavio centralni gat, a na obalnom dijelu predvideni su sadržaju u funkciji sportske luke - uprava, plato za održavanje plovila i slicno. Rekonstrukcija ce biti, dakle, poprilicno skupa, no kako je istaknuo Rupenovic, društvo se nada da ce mještani biti suglasni.

Investitori lucice su, naime, sami mještani kojima je u interesu bolja lucica i popratni sadržaji, a procjenjuje se da ce svakog ukljucenog u rekonstrukciju radovi koštati izmedu 30 i 40 tisuca kuna.

Trenutno luka Štinjan, koja je izgradena sedamdesetih godina prošlog stoljeca, služi kao privezište za brodice lokalnog stanovništva. Ondje su sada privezana 74 plovila od cetiri do sedam metara, no taj kapacitet ne zadovoljava potrebe mještana. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter