Novih 450 vezova za barke na sjevernom dijelu Valdibore

Lučica bi se gradila odmah ispod starog mandrača Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju dr. Martin Horvat (Milivoj MIJOŠEK)
Lučica bi se gradila odmah ispod starog mandrača Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju dr. Martin Horvat (Milivoj MIJOŠEK)

Dok Grad Rovinj u ljetnim mjesecima koristi svaki slobodni centimetar za nova parkirališta automobila, situacija na morskom parkingu već desetljećima nije blistava. Osnovni razlog tomu je premala gradska luka koja bi mogla primiti plovila svih zainteresiranih, pa se na listi čekanja godinama nalazi više od dvjestotinjak zahtijeva. Trenutno, čak 280 vlasnika brodica traži smještaj u luci. S druge strane, zahtjevima je nemoguće udovoljiti jer brodice su usidrene ne u jednom, dva ili tri reda već četiri, odnosno pet reda što nerijetko izaziva nezadovoljstvo vlasnika, kako onog u prvom redu preko čijeg broda svi skaču, tako i onog u zadnjem redu do kojeg treba doći.

Na korak do građevinske dozvole

Ponekad se među Rovinjcima zbog brodica vode žustre verbalne bitke, a zna doći i do fizičkog obračuna. Tome svemu od ove jeseni u prilog ne ide ni rekonstrukcija marine, zbog koje su, doduše one veće, skuplje brodice i jahte morale biti premještene. S druge strane južna se gradska luka "gradi" dvadesetak godina.

- Tako je. Planiranje i projekti južne gradske luke trajali su više od dva desetljeća. Sigurno je da je to dugo razdoblje, no zbog samog osjetljivog područja, njegove funkcionalnosti pa ako hoćete estetske i tradicijske komponente, problemi u projektiranju bili su brojni i kompleksni. Danas, konkretno Lučka je uprava u završnoj fazi izrade glavnog izvedbenog projekta južne gradske luke i u tijeku je pribavljanje potrebnih suglasnosti te slobodno možemo reći da smo na korak do dobivanja građevinske dozvole, kaže ravnatelji Lučke uprave Rovinj, Donald Schiozzi.

Upravo zbog zatvaranje ACI marine, zbog koje se još više iskristalizirao problem kroničnog pomanjkanja komunalnih i nautičkih vezova zahtijeva i brzo djelovanje. U cilju rješavanja problema Lučka je uprava zajedno s Gradom Rovinjom odgovor našla u sjevernom dijelu uvale Valdibora, odmah ispod starog mandrača Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju  dr. Martin Horvat.

- Radi se o relativnom plitkom području s pješčanim dnom. Uz to, plaža se ne bi narušila ili prenamijenila u luku. Naprotiv, smatramo da bi realizacijom komunalne lučice mandrač (ili S. Pelagio) oplemenili sadašnju plažu na sjevernom dijelu i zaustavili njenu eroziju. Opet, s druge strane dobilo bi se novo i kvalitetno urbanističko rješenje dijela sjevernog gradskog područja, odnosno novi i funkcionalni prostor s 200-tinjak komunalnih vezova te  valorizacija same plaže u sjevernom dijelu uvale Valdibore, kaže

Schiozzi. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter