Novih 35 metara pulske rive gotovo do sredine rujna

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Iako je sezona, pa se zbog velike navale turista obimniji radovi ipak ne izvode, osim onih najnužnijih, nemoguće je ipak ne zamijetiti da oni na dijelu pulske rive ipak lijepo napreduju. Valja podsjetiti da je riječ o radovima koje financira i naručuje Lučka uprava, a izvodi tvrtka Sun Adria. Riječ je o gradnji nove obale, službeno rečeno, sjeverno od Riječkog gata prema Mandraču.

Upitali smo stoga Lučku upravu Pula kada bi se ti radovi mogli privesti kraju i što bi oni u konačnici mogli donijeti gradu.

- Što se radova tiče, od izvođača Sun Adrie, doznajemo da bi nastavak gradnje nove obale sjeverno od gata Rijeka u dužini od 35 novih metara trebao biti gotov do sredine mjeseca rujna. Završetkom tih radova dužina novoizgrađene obale biti će ukupno stotinjak metara, doznajemo iz Lučke uprave Pula.

Valja podsjetiti da je riječ o projektu koji je Lučka uprava pokrenula 2011. godine kada je izgrađeno 20-ak metara nove obale na tom potezu. Svaki metar nove obale košta otprilike sto tisuća kuna, pa će tako ova investicija koštati 220 tisuća eura ili 1,7 milijuna kuna koje će financirati Istarska županija sredstvima pristiglim iz europskih fondova, te 1,6 milijuna kuna koje su zajednički izdvojili Lučka uprava Pula i nadležno Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture.

Paralelno s tim, a i otprilike u isto vrijeme, kako dodaju iz Lučke uprave, bit će dovršeno i nasipavanje nove obale materijalom s gradilišta nove pulske bolnice.

- Novi plato u produžetku postojećeg dio je projekta gradnje nove obale, a biti će dugačak oko 170 metara te nasut otprilike 50-ak metara u more od dosadašnje obalne linije, zaključuju iz Lučke uprave, a posao bi, prema ranije najavljenim rokovima, trebao biti gotov do 31. kolovoza.

Na obali u dijelu gdje se započelo s uređenjem rive, prvo se vadio mulj koji se stoljeće taložio u pulskoj luci, te se potom dionica po dionica nasipava i širi. Tako se i ovih dana postavljaju temeljni blokovi u dužini od 15 metara i potom će se poravnati cijelo područje i popločati.

Odavno je poznato da pulskoj luci nedostaje operativne obale na koju bi mogli pristajati brodovi za čije dolaske iz sezone u sezonu postoji sve više interesa. Stoga je donijeta odluka i da se ide u daljnje nasipavanje i to materijalom s gradilišta buduće pulske bolnice. Upravo na tom dijelu, kako je na predstavljanju tog zahvata istaknuo ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi, bit će prostor za brojne druge sadržaje.

Naveo je tako da će se na tom proširenju izgraditi novi prostori i prebaciti Veslački klub, napraviti i prostori za Lučku upravu, hidroavionsko pristanište, a ovdje bi trebali biti i restorani i kafići. Sve to, prema nekim prognozama, trebalo bi biti gotovo za otprilike dvije godine. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter