Novigradsko kino postat će multimedijalni centar

Ulaz u Gradsku knjižnicu i kino-dvoranu u Novigradu
Ulaz u Gradsku knjižnicu i kino-dvoranu u Novigradu

Gotovo da i nema Novigrađana koji nije sentimentalno vezan za kino-dvoranu koja je ne tako davno bila središte javnog života grada. Izvan turističke sezone kada utihnu terase, kino-dvorana je bila više od prostora u kojem su se prikazivali filmovi. Objekt je izgrađen 1950-ih, a bio je prostor druženja, zabave i prvih ljubavi. Danas kada u njoj projektori više ne zuje i kada svjetlo na ekranu više ne ispisuje slike, to je još uvijek prostor u kojem su pohranjena sjećanja pokoljenja Novigrađana.

Umjesto jedne četiri dvorane

Grad Novigrad nikako ne namjerava dvoranu, koja se u poprilično nezavidnom stanju povremeno koristi za javna događanja, prepustiti zaboravu i zubu vremena. Stoga je pokrenut projekt multimedijalnog centra koji obuhvaća cijeli kompleks u kojem se nalazi kino-dvorana, a to su, uz nju, prostori u kojima djeluje Gradska knjižnica, ugostiteljski objekt i  ljetno kino. Prema projektu predviđena je rekonstrukcija i dogradnja kompleksa i njegovo uređenje i opremanje u kongresno multimedijski centar. Prema projektu funkcija objekta i dalje će ostati javna, a među sadržajima su velika dvorana koja će se pomicanjem pregrada moći odijeliti u četiri manja prostora.

Knjižnica će ostati u postojećim prostorima, a na mjestu ljetnog kina uredit će se pozornica, ugostiteljski objekt i prateći sadržaji. Budući da su prostori Gradske knjižnice nedavno uređeni ovim će projektom u potpunosti biti uklopljeni u novi multimedijski centar. Najviše preinaka doživjet će kino-dvorana, u kojoj će se minimalnim zahvatima postići fleksibilnost korištenja uz mogućnost pregrađivanja u četiri manje, izdvojene, dvorane od koji bi svaka imala svoj ulaz iz novog predvorja vezanog izravno na postojeće glavno predvorje. Pod dvorane, trenutno u nagibu zbog gledališta izravnat će se kako bi mogao poslužiti novoj namjeni. Pozornica će biti uređena kao zaseban prostor koji u slučaju potrebe također može biti u funkciji dvorane, a uz nju predviđen je prostor za urede.

Razmicanjem kliznih stijena, sve male dvorane, u postojećem gledalištu, moći će se objediniti u jednu veliku dvoranu s 400 sjedećih mjesta za veće priredbe i koncerte. Postojeće ulazno predvorje ostat će slobodno, a dobit će pomične panele za održavanje izložbi. Na zapadnoj strani, uz glavni ulaz, ostat će ugostiteljski objekt. Fleksibilnom pregradnjom omogućit će se formiranje do pet različitih multifunkcionalnih prostora, na bruto površini od 1.810 metra četvornih, a uz spomenutih 400 sjedećih mjesta u ljetnom kinu osigurat će se do 150 novih sjedećih mjesta.

Za uređenje Multimedijskog centra u Novigradu pripremljena je sva projektna dokumentacija, sve potrebne analize, studija izvodivosti, a ishodovana je i građevinska dozvola, kaže Sandra Rugani Kukuljan, pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Novigrada. Troškovi projekta u građevinskom dijelu, uključujući dokumentaciju i nadzor, procijenjeni su na 11,5 milijuna kuna. Novigrad sredstva za taj projekt namjerava osigurati iz EU fondova. Opremanje multimedijskog centra osigurat će se drugim natječajima.

Na dva natječaja odbijeni

- Do sada je projekt bio prijavljen na dva natječaja, ali nije dobio potporu. No to ne obeshrabruje, dodaje Rugani Kukuljan, pa će projekt čekati raspisivanje novih natječaja na koje će biti prijavljen. Ona smatra kao je ovo za Novigrad važan projekt jer iskustva knjižnice pokazuju da osim Novigrađana i turisti koriste ove prostore.

Sličnih je razmišljanja i Alen Luk, pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti, koji dodaje kako je kino-dvorana već nekoliko godina izvan namjene za koju je građena, pa bi bilo dobro da se ponovo u njoj počnu prikazivati filmovi, ali i održavati duge aktivnosti. On želi i više od toga, da to postane prostor, zapravo središte kreativnog druženja Novigrađana. Vjeruje i kako bi ovi prostori mogli postati sastavni dio turističke i kulturne ponude grada kroz održavanje raznih skupova i kongresa, kulturnih događanja za koje Novigrad trenutno nema dovoljno kapaciteta. Zbog svega toga uređenje multimedijalnog centra od velike je važnosti za Novigrad, smatra Luk. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter