Novigradskim obiteljima kvadrat stana za svega 920 eura

Zajednička fotografija novih stanara i predstavnika Grada ispred novih stanova
Zajednička fotografija novih stanara i predstavnika Grada ispred novih stanova

Jučerašnjom svečanom primopredajom ključeva stanova uspješno je završen drugi projekt subvencionirane stanogradnje na području grada Novigrada. U 18 stanova, veličine od 40 do 80 četvorna metra koji se nalaze u naselju Stancijeta, uskoro će useliti 45 novih stanara, od čega je 12 djece.

Ključeve novih stanova podijelio je, u dvorištu ispred stanova, novigradski gradonačelnik Anteo Milos, a njegova zamjenica Sonja Šikanić svakom je stanaru poklonila fotografiju Novigrada. Voditelj svečanosti, Kristijan Nemet nasmijao je sve prisutne našalivši se da jedan komplet ključeva sadrži i ključ automobila.

U planu i treći projekt

Ovo je drugi projekt poticajne stanogradnje u Gradu Novigradu, a prije par godina je Grad zajedno s državom izgradio 20-ak stanova u Bužiniji. No, taj prvi projekt nije bio uspješan jer je tada od 20 stanova prodana tek polovica. Grad ih je otkupio četiri, a država je ostale podijelila raznim udrugama ili ustanovama.

Gradonačelnik Milos jučer je pojasnio da su se odlučili ići sami u drugi projekt, nakon tog neuspješnog prvog pokušaja. Dodao je da imaju u planu ići i u treći takav projekt te da bi nove stanove izgradili pored ovih na Stancijeti. Imaju spremnu projektnu dokumentaciju, ali će realizacija toga ovisiti o interesu javnosti.

Učešćem Grada sada je postignuta cijena četvornog metra od oko 920 eura. Ta cijena je niža od tržišne zahvaljujući tome što je Grad inicirao projekt, kreditirao izradu projektne dokumentacije, besplatno ustupio zemljište vrijedno 110 tisuća eura za izgradnju i infrastrukturu, u cijelosti se odrekao komunalnog doprinosa (nešto većem od 600 tisuća kuna) te je financirao opremanje zgrade i okolnog prostora potrebnom komunalnom infrastrukturom (struja, voda, kanalizacija, telekomunikacije, prometnica, javna rasvjeta i uređenje okoliša). Pored toga, postojeći dotrajali asfalt u cijelosti je uklonjen te je postavljeno 200-tinjak metara novoasfaltirane prometnice. Postavljeno je na toj dionici i osam stupova javne rasvjete. Ukupno je za ovu investiciju iz gradskog proračuna izdvojeno oko 370 tisuća kuna. 

Nakon stanova - radna mjesta

Prilikom primopredaje ključeva gradonačelnik Milos je poručio kako ne trebaju računati da su to dobili na poklon od Grada već da je to ulog Grada u njih - mlade novigradske obitelji, da ostanu raditi u Novigradu. Rekao je da im ovim potezom osiguravaju jeftinije stanovanje u naselju ugodnom za život, a da rade na osiguravanju radnih mjesta. Vrijednost radova na izgradnji stanova, do faze "ključa u ruke", uz uređenje okoliša zgrada, iznosi oko sedam milijuna kuna. Dodao je da je Istarska kreditna banka Umag za ovu priliku formirala posebnu kreditnu liniju s povoljnijim uvjetima kreditiranja od tržišnih. Glavni izvođač je bila tvrtka Novigrad inženjering, projektant je Carla Sučić, iz novigradske tvrtke Noving.

Inače je cijena kvadrata od 1,5 do 2 tisuće eura

U razgovoru s novim stanarima doznali smo da su se odlučili na ovu kupnju jer je ponuđena znatno prihvatljivija cijena. Rekli su nam da su ovdje uobičajene cijene od 1.500 do preko 2.000 eura po kvadratu, a da se povremeno nađe nešto i za 1.300 eura, ali ne i ispod 1.000 koliko su oni platili. Većina anketiranih nam je odgovorila da će podstanarstvo i stanovanje kod roditelja napokon moći zamijeniti stanovanjem u svom domu.

Sugovornicima se sviđa što su stanovi u mirnom djelu Novigrada te da nogostupom mogu pješke do grada koji je udaljen 2,5 kilometra. Neki su pohvalili što pored stanova imaju ograđeno igralište, a drugima se sviđa što je tu u blizini i dječji parkić. Valmi Fabris, jedan od novih stanara, nam je komentirao kako mu se sviđa mogućnost da sam odabere način grijanja. Pojasnio je da svaki stan ima otvor za dimnjak te je prepušteno svakome da odabere adekvatnu peći. Dodaje kako će mnogi stanari ugraditi i klima uređaja.

Inače, mnogi novi stanari su nam komentirali da im je prva briga da odaberu i kupe namještaj kako bi se što prije uselili jer već pola godine plaćaju rate kredita, a mnogi uz to plaćaju i podstanarstvo. Nova stanarka Dijana Lipovac Matić jučer nije skidala osmjeh s lica, a vidno najsretniji je bio Marko Bubola koji se u novi stan uskoro seli sa ženom, a za nekoliko dana očekuju rođenje prinove. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter