Novigradskim klupicama za srce Dječjeg doma Pula

Posebno dojmljiva klupa buzetskog vrtića Grdelin i Jurja Atalića
Posebno dojmljiva klupa buzetskog vrtića Grdelin i Jurja Atalića

Uz nastup malih zboraša i folkloraša Dječjeg vrtića Tičići, priznanja sudionicima i projekciju fotografija koje svjedoče o njegovom nastajanju, sinoć je u novigradskom Parku Irme Benčić, u sklopu obilježavanja Dana grada i novigradskog zaštitnika sv. Pelagija, održana završna prezentacija humanitarnog projekta "Klupica za srce".

Sve je ubrzano zbog prijeteće kiše i izostala je najavljena aukcija maštovitih klupa koje od lipnja krase ovaj park, a izradili su ih djeca istarskih vrtića i škola, uz pomoć odgojitelja, učitelja, roditelja, nonića i umjetnika. No, najveći broj klupa već su kupili prvenstveno Grad Novigrad, ali i Grad Buzet, novigradska Turistička zajednica, komunalno poduzeće Neapolis i umaški komunalac 6. maj.

Dosad je tako prikupljeno oko 35 tisuća kuna za Dječji dom Pula, u originalnoj akciji koju su pokrenule odgojiteljice iz Tičića Zvjezdana Davanzo, Olga Luk i Sajonara Ivanišević, želeći mališane na zanimljiv i vrlo praktičan način podučiti Konvenciji o pravima djeteta te ih senzibilizirati za važnost i korisnost humanitarnih akcija u zajednici.

Tome još treba pribrojiti pristigle donacije i prihode od prodaje minijaturnih radova - lutkica, škanjića, bedževa i torbi, koje su djeca s roditeljima izradila u vrtićkim radionicama.

- Ova dragocjena akcija zaslužuje pohvale iz više razloga. Djeca su naučila da zajedničkim radom mogu pomoći drugima, u ovom slučaju svojim vršnjacima koji, nažalost, odrastaju bez adekvatne roditeljske skrbi, a na originalan je način senzibilizirana i šira javnost. Pohvale idu svima koji su organizirali projekt, omogućili ga i u njemu sudjelovali, počevši od vrtića Istarske županije.

Nesvakidašnje klupe gotovo cijelo ljeto krase središnji park u našem gradu i privlače pažnju naših građana i stranih gostiju, koji su ovu inicijativu izuzetno pozitivno prihvatili. Moja želja je da one budu poticaj i za budući humanitarni rad i angažman u zajednici te da djeca i njihove tete nastave s "Klupicom za srce" i sljedeće godine, u Novigradu ili nekoj drugoj sredini u Istri, poručio je novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

Otkrio je i da će Grad Buzet kupljenu drvenu klupu sa siluetom Buzeta i ugrađenim drvenim pločicama za igru "Memory", djelo buzetskog vrtića Grdelin i Jurja Atalića, pokloniti Novigradu, koji će poklon uzvratiti sličnim, već naručenim radom.

Svi koji to žele mogu do kraja kolovoza kupiti preostale klupe i klupice te dati svoj doprinos akciji za pomoć Dječjem domu Pula. Uplate se obavljaju na žiro račun Dječjeg vrtića Tičići, otvoren kod IKB-a Umag u Poslovnoj jedinici Novigrad, broj HR89 23800061120002466, s pozivom na broj 00 505-2013.

Više informacija je moguće dobiti u Tičićima, putem e-maila [email protected] ili na Facebook stranici Klupica za srce. (K. FLEGAR, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter