Novigradski Zeleni imaju plan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nismo ovdje da bismo samo protestirali kad se ruši neko stablo, vec imamo konkretne planove za razvoj Novigrada temeljen na potrebama gradana i zaštiti okoliša. Za pocetak smo odlucili djelovati s ciljem stopiranja širenja gradevinsko-turistickog podrucja u zelenoj zoni Karpinjana i Pinete, za što postoje kvalitetne alternative, rekla je na konferenciji za novinare Elena Vesnaver Radeljak, nova predsjednica novigradske Zelene stranke-Zelene alternative, ponovno aktivirane pocetkom ožujka.

Uz nju su se predstavili clanica predsjedništva Tatjana Ziherl i clan Mario Smojver, a podršku im je dao predsjednik stranke Josip Anton Rupnik.

Gradsko vijece je krajem prošle godine jednoglasno donijelo izmjene i dopune Prostornog plana uredenja grada Novigrada, kojima su, izmedu ostalog, definirane granice gradevinskog podrucja ugostiteljsko-turisticke namjene Kastanija-Pineta unutar zašticenog obalnog pojasa i uvjeti gradnje. Na osam hektara moguca je izgradnja hotela, turistickog naselja i kampa s najviše 860 ležajeva.

Vesnaver Radeljak je kazala da takva izgradnja radikalno i nepovratno mijenja identitet Novigrada time što ce ladanjsku palacu Rigo, zašticeno dobro, utopiti u masu hotela i vila te dodatno opterecuje ljeti preoptereceno podrucje.

Kao alternativu je ponudila uredenje novih šetnica, plaža, pa i smještaja za ljude s kucnim ljubimcima, sadnju autohtonog bilja i cirkuliranje elektricnim automobilima, postavljanje vidikovca za vodene degustacije lokalnih proizvoda, pokretanje ekološke poljoprivrede i agroturizama te mini safari-park s domacim životinjama. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter