Novigradski Sampei svima nedostaje

S komemoracije Eriku Radinu
S komemoracije Eriku Radinu

Novigradski Sampei svima nedostaje Dan nakon utapanja Erika Radina na pličini Gljiva u Funtani, u Novigradu i okolici je i dalje glavna tema razgovora po kafićima, restoranima i u obiteljskim krugovima njegovih sumještana. Gotovo su svi šokirani i pogođeni smrću mladog Radina.

Nekoliko sati prije komemoracije razgovarali smo s predsjednikom Ribona Brunom Juriševićem i voditeljem sekcije podvodnog ribolova kluba Ribon, a ujedno i savjetnikom gradonačelnika za sport Marinom Reinićem. Obojica smatraju da je Radin bio perjanica Ribona kako u udičarenju tako i u podvodnom ribolovu.

Jurišević nam je pričao o njegovim prvim koracima u udičarenju, a Reinić o njegovoj neutaživoj želji da se afirmira kao podvodni ribolovac na dah.

Radin je bio na trećoj godini fakulteta u Trstu, gdje se školovao za inženjera brodogradnje. Dakle, cijeli je njegov život usko bio vezan uz more, a koliko ga je obožavao, govori činjenica da je kao dijete počeo s udičarenjem, a kao 17-godišnjak s podvodnim ribolovom na dah. Dobio je nadimak Sampei prema japanskom animiranom filmu o dječaku koji udičari.

Nakon primitka poziva da Radin nije isplivao odmah je pokrenuta opsežna akcija traganja u kojoj je i Reinić sudjelovao. Munjevitom su brzinom uključeni ronioci od Umaga do Vrsara, koji su svojim čamcima glisirali do Funtane. Čak je primio vijest da je Radin doplivao do luke u Funtani, no bila je lažna, a uskoro je pronađeno njegovo beživotno tijelo.

Reinić nam je kazao da je Radin imao jaka i velika pluća, a da se na tečajevima znao spustiti i do 30 metara na dah.

Jurišević, kao i Reinić, smatra da je Radin u dogledno vrijeme trebao postati predsjednik kluba jer je svojim radom zadužio i klub Ribon i Novigrad. (Napisao i snimio M. SARDELIN)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU 
 


Podijeli: Facebook Twiter