Novigradski proračun uvećan za tri milijuna kuna

Gradski proračun povećan je za 7,8 posto - s 39,6 milijuna na 42,7 milijuna kuna (M. RIMANIĆ)
Gradski proračun povećan je za 7,8 posto - s 39,6 milijuna na 42,7 milijuna kuna (M. RIMANIĆ)

Katarina Nemet nova je predsjednica novigradskog Gradskog vijeća, zamijenivši na toj dužnosti Vladimira Torbicu koji je svoj vijećnički mandat stavio u mirovanje iz osobnih razloga. Kao vijećnika zamijenila ga je Marina Peršurić Antonić. Iste razloge za stavljanje svojih mandata u mirovanje navode i druga dva vijećnika s liste IDS-a, Branko Šopar kojeg je zamijenio David Legović i Stilver Milić na čije mjesto je došla Ivana Špadijer. Rezultat je to predizbornog dogovora unutar IDS-a da se dio vijećnika na pola mandata zamijeni da bi svi s liste mogli sudjelovati u radu Gradskog vijeća.

Veći promet nekretninama

Vijeće je jednoglasno prihvatilo izmjene i dopune gradskog proračuna za ovu godinu, zapravo njegovo povećanje za 7,8 posto - s 39,6 milijuna na 42,7 milijuna kuna. Na povećanje ukupnih prihoda najviše je utjecalo povećanje prihoda od poreza na promet nekretnina u iznosu od 1,2 milijuna kuna, kapitalne pomoći i potpore iz drugih proračuna u ukupnom iznosu od 1,6 milijuna kuna te prihoda od prodaje građevinskog zemljišta, zakupa poljoprivrednog zemljišta, naknade za turističko zemljište i slično.

Velika zasluga za povećanje proračuna je na prometu nekretninama, istaknuo je gradonačelnik Anteo Milos. Dodao je da posebno veseli što se radi o prodaji zemljišta u poslovnoj zoni, a to znači nove investicije, koje neće donijeti smo jednokratan prihod u proračun, već i novo zapošljavanje, veću komunalnu naknadu i sve što uz to ide. Milos je najavio da će se iz većih prihoda financirati izrada dokumentacije za uvođenje širokopojasnog interneta za cijelo gradsko područje, uređenje dijela Strade Kontese, pomoći će se udruzi vinara za prezentacije na sajmovima i podizanje nasada te nabaviti informatička oprema za vijećnike.

Vijeće je također jednoglasno prihvatilo gradonačelnikov prijedlog o pristupanju Novigrada Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju (EGTS) "Sjeverni Jadran". Radi se, kako je pojasnio Milos, o instrumentu koji je konceptualno zamišljen za prevladavanje poteškoća u provedbi i upravljanju projektima prekogranične suradnje.

Regionalna suradnja

Aktivnost EGTS-a je jačanje gospodarske, socijalne i teritorijalne integracije u prekograničnoj regiji koja, uz suglasnost matičnih država, obuhvaća dio Hrvatske, Slovenije i Italije. Djelovanjem kroz EGTS mogu se bolje koordinirati zajednički ciljevi i suradnja u provedbi strategija, bilo u okviru europske teritorijalne suradnje ili putem drugih programa koji se financiraju sredstvima europskih fondova, ali i drugih izvora, dodao je Milos. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter