Novigradski proračun iduće godine veći za tri milijuna kuna

Novigradski gradonačelnik Anteo Milos vijećnicima obrazlaže proračun za iduću godinu (M. RIMANIĆ)
Novigradski gradonačelnik Anteo Milos vijećnicima obrazlaže proračun za iduću godinu (M. RIMANIĆ)

Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos predstavio je na sjednici gradskog vijeća proračun za 2016. godinu u iznosi od 48,1 milijuna kuna, što je za tri milijuna kuna više od proračuna za tekuću godinu. Upravni odjel za opću upravu i poslove gradonačelnika raspolagat će s 22,5 milijuna kuna, Upravni odjel za proračun i gospodarstvo s 4,3, a Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša s 21,2 milijuna kuna. Zbog novog načina prikazivanja proračuna, u proračunske prihode i rashode uključeni su i proračunski korisnici kao što su vrtići, muzej i gradska knjižnica, pojasnio je Milos.

U proračunu je sada prikazano koliko novca dobivaju od Grada, kao osnivača, a koliko sredstava gradske ustanove ostvaruju od vlastitih prihoda, uplata i članarina. U Upravnom odjelu za opću upravu i poslove gradonačelnika planirano je povećanje prihoda u predškolskom odgoju i obrazovanju zbog zapošljavanja asistenata za djecu s teškoćama i logopeda.

Ostali rashodi, dakle plaće i materijalna prava, u gradskoj upravi i gradskim ustanovama ostaju na dosadašnjoj razini. Izuzetak je gradski muzej u kojem je raspisan natječaj za ravnatelja, pa su u proračunu za iduću godinu planirana sredstva za njegovu plaću. U gradskoj upravi je raspisan javni natječaj za radno mjesto inženjera u Odjelu za komunalnu djelatnost i prostorno planiranje, pa je u proračunu planirana plaća za to radno mjesto.

Uskoro će započeti gradnja multimedijalnog centra u Novigradu, stoga je u proračunu planirana plaća za osobu koja će voditi realizaciju projekta, a kasnije i njegove aktivnosti. Kada će se te osobe zaposliti, ovisi o okolnostima, zapravo dinamici aktivnosti, ali po zakonu, ta je sredstva trebalo osigurati u gradskom proračunu, dodao je Milos. Sredstva za komunalni odjel ostala su na ovogodišnjoj razini.

Budući da je značajan dio namijenjen sufinanciranju projekata iz EU-fondova, njihovo ostvarenje ovisit će se formiranju nove Vlade i ministarstava, jer o njima ovisi raspisivanje natječaji za sredstva iz EU fondova na koja računaju novigradska poduzeća i ustanove. (M. RIMANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter