Novigradski eko-dani: Šporkulje polako posustaju!

Dio sudionika akcije čišćenja od Karpinjana do Marede i u Paoliji
Dio sudionika akcije čišćenja od Karpinjana do Marede i u Paoliji

Šezdesetak Novigrađana sudjelovalo je danas u prvom dijelu akcije čišćenja priobalja, koju u sklopu Novigradskih ekoloških dana organizira Turistička zajednica uz podršku Grada i nekolicine gradskih ustanova i institucija.

Od raznog je otpada očišćeno priobalno područje od Karpinjana do Merede, šuma u Paoliji i okoliš kućice Motokluba Pirates u Kastaniji.

Šporkulje, srećom, polako posustaju, pozitivan je zaključak akcije u kojoj je na odlagalište odvezen jedan manji kamioncin pun staklenog, papirnatog i plastičnog otpada, kakvih je proteklih godina bivalo nekoliko.

Bikeri, koji su i sami sudjelovali, bili su dobri domaćini sudionicima, među kojima su bili i članovi planinarskog društva Planik te Društva gljivara Boletus. Gljivari su spravili izvrstan gljivarski kotlić kojim su se svi zajedno, uz druženje, okrijepili. Čišćenje se sutra nastavlja u šumici u Dajli te na vodotoku i ušću rijeke Mirne na Antenalu.

Novigradski eko-dani počeli su u petak, otvorenjem izložbe likovnih i literarnih radova polaznika vrtića i škola, prijavljenih na natječaj s temom "Čuvajmo lokve"; lokvama je, naime, posvećena ovogodišnja akcija "Neka moja Istra blista". Autorima najboljih među dvjestotinjak pristiglih radova uručene su nagrade, mladi su pjesnici i prozaisti čitali svoja ostvarenja, događaj su nastupima uveličali mali balunaši i zboraši Dječjeg vrtića Tičići, a izložbu je u sportskoj dvorani moguće pogledati do 26. travnja. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter