Novigradska super gazela bliže stecaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trgovacki sud u Rijeci, stalna služba u Pazinu, pokrenuo je prethodni postupak radi utvrdivanja uvjeta za otvaranje stecaja nad tvrtkama Dadic iz Bužinije kraj Novigrada i I.G.-Grad iz Pule. Za privremenoga stecajnog upravitelja prvog društva imenovan je Dražen Ezgeta iz Poreca, a drugog Ljubica Božic iz Pule. Sud im je naložio da pregledaju tvrtke te da na rocištima koja ce se održati 26. svibnja u Pazinu podnesu izvješca i utvrde postoji li razlog za otvaranje stecajnog postupka i kakvi su izgledi za nastavak poslovanja oba dužnika.

Tvrtka I.G.-Grad nije ostavila bitan trag u istarskom poduzetništvu jer je brojila svega 13 radnika, ali je zapamcena po tome što je povezala 14 istarskih gradevinara u koncern.

S druge strane, tvrtka Dadic je prije samo godinu i pol dana osvojila prestižnu titulu "super gazele". Od 2006. do 2008. zabilježila je povecanje prihoda od cak 312,7 posto, odnosno s 11,57 na 47,77 milijuna kuna, cime je postala treca najbrže rastuca tvrtka u zapadnoj Hrvatskoj na podrucju Istarske, Primorsko-goranske i Licko-senjske županije.

Tvrtka koja je sada na rubu da završi u stecaju do 2009. bila je jedan od najboljih primjera uspješnog poduzetništva u Istri. Obitelj Marinka Dadica jedva je preživljavala jer on nije smio ništa drugo raditi pred toga što je bio zaposlen u granicnoj policiji Policijske postaje Buje. Pocetkom 2005. dao je otkaz i svega godinu dana otkako je otišao iz policije ostvario prihod od 11,5 milijuna kuna, a potom ga u iduce tri godine ucetverostrucio.

Kako je u tome uspio? Marinko Dadic najprije se zaposlio u jednom gradevinskom obrtu, a kada je krajem 2005. dobio posao za izgradnju istarskog sela u sklopu hotela Sol Garden Istra u Umagu, osnovao je tvrtku Dadic.

- Do pocetnog kapitala došao sam kreditima banaka koje sam dobio tako što sam se s clanovima obitelji zadužio u gotovo svim bankama koje su tada postojale. Kasnije su se poslovi samo nizali: radovi na dvije Inine benzinske crpke na odmorištu Bacva, u Mercatoru u Novigradu, servisu Peugeota u Žbandaju, na brojnim objektima Istraturista i Kempinskog te na velikom broju kuca i vila diljem Istre, iznio nam je tada Dadic.

Krizna 2009. donijela im je produženje rokova placanja s 30 na 90 dana, ali su svejedno nastavili zapošljavati pa su u jednom trenutku brojili i više od 100 radnika. No, za prošlu godinu Dadic kaže da bi bilo bolje da nisu ništa radili.

- Lanjska je godina bila problematicna. Svi su tražili samo novac. No, kako ga nije bilo u optjecaju, nismo uspjeli naplatiti naše usluge pa su nam potraživanja porasla na 22 milijuna kuna. Naprosto, nitko nikome nije placao. No, tvrtka Dadic nece propasti i ocekujem da ce se stvari posložiti vec tijekom ovog mjeseca. Naša je prednost što imamo brojne rezerve u nekretninama koje cemo prodati i dobivenim novcem platiti dugove, a uz to postoji interes za ulaganjem stranih investitora u moju tvrtku, zakljucio je Dadic. (P. GREGOROVIC)

Prije tri godine ugašena je još jedna gazela
Zbog rasta prihoda od 391 posto od 2004. do 2006. tvrtka Gradevinar je krajem 2007. proglašena najbrže rastucom firmom u zapadnoj Hrvatskoj te nagradena titulom "super gazela". Posljednjeg dana 2007. donesena je odluka da ova umaška tvrtka za graditeljstvo prestaje postojati. Njezin jedini vlasnik Josip Švenda odlucio ju je pripojiti svojoj tvrtki Team iz Cakovca.


Podijeli: Facebook Twiter