Novigradska fešta od slastica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolaci su puno više od slatkog zalogaja - s mirisima koji podsjecaju na djetinjstvo, maštovitim oblicima i kombinacijama boja, koje se ponekad doista bez kompleksa mogu svrstati uz umjetnicka djela, oni su pravi melem za dušu. Jednoglasan je to zakljucak brojnih sladokusaca koji u subotu nisu propustili popularno natjecanje u spravljanju slastica Gara dei dolci, u organizaciji novigradske Zajednice Talijana i istarskog Sloow Fooda.

U sedmom je izdanju manifestacija privukla desetak slasticara profesionalaca, dok su domacice iz cijele Istre prijavile cetrdesetak svojih kreacija. Dvije su komisije na celu sa supervizorom, poznatim gastro novinarom Frankom Lukežom, gotovo dva sata vrednovale atraktivne izloške, uzimajuci u obzir okus, izgled i nacin pripreme, a najuspješniji su natjecatelji nagradeni plaketama ukomponiranim u kristalne desertne tanjurice.

Medu profesionalcima prva je dva mjesta osvojila Laguna Novigrad, tocnije šef kuhinje hotela Maestral Ezio Zakinja i slasticarka Larisa Dedic: "zlato" za socnu i laganu tortu od ricotte s prhkim tijestom i vocem te "srebro" za neodoljiv pravi klasik - tortu od cokolade. Trecom se ovaj put klasificirala umaška slasticarska majstorica Dragica Lukin i njena Vila Soši s izvrsnim kroštulima fiochi istriani.



Torta romantica priskrbila je Novigradanki s milanskom adresom Petri Legovic vec u prvom nastupu prvu nagradu medu domacicama. Druga je Petrina sugradanka Luiza Štokovac sa svojim dolce di Ilva, dok je treca Maria Vlacic iz Labina s kolacem duhovita naziva banane in pigiama.

Obje posebne nagrade za tradicijske slastice, cime se želi doprinijeti njihovom ocuvanju, otišle su u Umag. Najbolji je pan dolce - pinca Margherite Škopac, a najljepši su bucolaji Adriane Klabot. Plakete su urucili Franko Lukež i predsjednik Giunte ZT-a Glauco Bevilacqua, a okupljenima, medu kojima i clanici jedne od komisija Anni Coccioloni iz Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, dobrodošlicu je poželjela predsjednica ZT-a Paola Legovich Hrobat.

Publika je sa zanimanjem razgledala kolace, nastojeci dokuciti sve tajne sastojaka i njihove pripreme, pri cemu im je zanimljive ideje za dekoracije dala clanica ZT-a Cristina Fattori, prezentirajuci kroz projekciju fotografija i izložene torte - modele najnovije svjetske trendove i tehnike, usvojene na tecajevima u Italiji. Ugodno je druženje pjesmom zacinila mlada ženska vokalna skupina Ad Libitum iz brtoniškog ZT-a. S jednakim nestrpljenjem s kojim je išcekivano proglašenje pobjednika, docekana je i degustacija kolaca koji su, popraceni vinima lokalnog vinara Morena Ivancica, nestali u tili cas. Time su i bez rijeci posjetitelji dali svoju ocjenu - odlican! (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter