Novigradane uznemirile svemirske antene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svemirski objekti, kako su prozvane antene za mobilnu telefoniju koje su ovih dana niknule na krovu derutnog hotela Emonia u središtu starogradske jezgre uz more, uzbunile su Novigradane. Grad je zbog te šake u oko u petak uputio prijavu Konzervatorskom odjelu u Puli, a nova Skupština Turisticke zajednice vec je na svojoj osnivackoj sjednici donijela zakljucak kojim se protivi takvom nagrdivanju starogradske jezgre, zašticenog kulturnog dobra, te ce ga proslijediti T-Comu.

Gradonacelnik i predsjednik TZ-a Anteo Milos rekao je da su gradsku upravu u protekla dva dana zvali brojni gradani koji su negodovali. Napomenuo je da su antene postavljene uz suglasnost vlasnika hotela - Lagune Novigrad, ali i da je ta turisticka tvrtka u najmanju ruku iznenadena njihovim izgledom pa ce od T-Coma zatražiti drugaciji oblik, kao i preispitivanje imaju li one u sadašnjem obliku suglasnost nadležnog ministarstva kao tipski objekti.

"Zakon nam u ovom slucaju ne daje nikakve ingerencije jer je ministarstvo dalo suglasnost privatnim operaterima mobilne tehnologije da takve objekte postavljaju bez lokacijske dozvole. Na to smo se žalili, ali postoji rješenje ministarstva", rekao je Milos.

Više od estetike tridesetak stanovnika koji žive u neposrednoj blizini antena brine njihova moguca opasnost za zdravlje. Oni su potpisali peticiju cim su shvatili što to montiraju radnici, odmah je uputili Gradu i Laguni Novigrad, od kojih cekaju odgovor, rekao nam je Mario Bolcic, jedan od nezadovoljnih gradana.

Gradani su, ocito, i dalje vrlo nepovjerljivi prema takvim uredajima, usprkos cinjenici da operateri uporno ponavljaju da razinu zracenja baznih stanica redovno kontrolira Ministarstvo zdravstva te da su razine zracenja propisane hrvatskim pravilnicima manje od onih u Europskoj uniji.

Inace, antene na Emoniji trebale bi konacno riješiti probleme s pokrivenošcu Novigrada signalom mobilne telefonije, koji se pojavio nakon skidanja antene s bivšeg hotela Rotonda na suprotnoj strani grada.

Zbog višemjesecnih poteškoca s telefoniranjem, nikako ili jedva uspostavljenih veza, ali redovno dostavljenih racuna te nemogucnosti prekidanja ugovora prije vremena bez placanja 1.200 kuna penala, redove su u meduvremenu zbili korisnici T-Mobile mreže, kazao nam je Davor Renic u ime osnovanog odbora za zaštitu njihovih prava. Kako je rekao, dosad su prikupili cetiristotinjak potpisa protesta protiv takve situacije, obratili se udruzi Potrošac, Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije i drugima.


Podijeli: Facebook Twiter