Novigrad: Vijećnici strahuju od ograđivanja plaža

Novigradska plaža podno zidina (M. MIJOŠEK)
Novigradska plaža podno zidina (M. MIJOŠEK)

Novigradski su vijećnici na preksinoćnjoj sjednici prihvatili zaključak prema kojemu će Grad od Istarske županije zatražiti ovlaštenje za davanje koncesija na pomorskom dobru, i to na najduži dozvoljeni rok.

Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama Županijska skupština to može učiniti na prijedlog župana, a na zahtjev jedinice lokalne samouprave. Ukoliko zahtjev bude prihvaćen, o koncesijama na novigradskom području će ubuduće odlučivati Gradsko vijeće.

- Na taj nas je potez ponukao novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je posljednjih mjeseci naišao na brojne kritike i negativne reakcije velikog dijela javnosti, strukovnih organizacija, lučkih uprava, jedinica lokalne samouprave i gospodarstvenika koji rade i privređuju na pomorskom dobru.

Postoji bojazan da će na osnovu tog zakona velikim hotelijerskim kućama biti omogućeno ekskluzivno korištenje dijelova plaža i pomorskog dobra, bez da lokalna samouprava ima utjecaj na takve odluke koje se tiču njenog teritorija.

Neki su gradovi već aktivirali tu mogućnost. Pokrenutom inicijativom želimo da gradski vijećnici, a putem njih i svi naši građani, odlučuju žele li dodijeliti određenu koncesiju ili ne. Na taj način ostvarujemo i svojevrsnu malu decentralizaciju, objasnio je gradonačelnik Anteo Milos. (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter