Novigrad: Vijećnici jednoglasno za Deklaraciju

(Arhiva)
(Arhiva)

Sve novigradske političke stranke zastupljene u Gradskom vijeću složno su dale podršku Deklaraciji o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, koju je sredinom tjedna usvojila Skupština Istarske županije. Deklaracija, kojom se traži očuvanje regionalne posebnosti Istre i decentralizacija Hrvatske odgovor je na prijedlog Zakona o regionalnom razvoju koji i po mišljenju novigradskih vijećnika donosi još veću centralizaciju i birokratizaciju.

Za njeno su prihvaćanje ruku su digli vijećnici IDS-a, HDZ-a, SDP-a i Zelenog saveza - Zelenih, a podršku je dao i predstavnik HSU-a koji nije mogao prisustvovati sjednici.

- Ne radi se o političkom pitanju, već egzistencijalnom. Suštinsko pitanje predloženog zakona je čiji je naš novac, naš ili njihov i hoćemo li o njemu odlučivati mi - izabrani predstavnici građana Istre ili neko nedefinirano tijelo s nepoznatim stručnim ljudima, koje bi se trebalo naći između Istarske županije i državnih vlasti, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica.

Podsjetio je na predloženo formiranje regije Sjeverni Jadran i Lika, čiji bi dio trebala biti i Istra, preseljenje niza institucija u Rijeku, a s njima i visokoobrazovanih kadrova te napomenuo da je Županijska skupština zaključila da je to prvi korak za ukidanje Istarske županije.

Gradonačelnik Anteo Milos naglasio je da postoji realna opasnost da "mi i naša djeca u skoroj budućnosti nećemo moći raspolagati našim novcem".

- Danas deset posto našeg novca ostaje ovdje i ako želimo bolji život, moramo se izboriti da nam se više sredstava vraća natrag, a ne da se putem ovakvih zakona i preseljenja institucija gube radna mjesta i potencijal visokoobrazovanih ljudi bez kojih nema napretka za niti jednu regiju, grad i općinu. Identitet Istre ne smije bit upitan. Od početka stvaranja hrvatske države istarska koza je jedan od simbola u njenom grbu i moramo čvrsto braniti interese nas koji ovdje živimo, naše djece i budućnosti. Danas odlučujemo o tome da nećemo podržati ovakav vid centralizacije i povlačenje resursa ne zna se gdje, poručio je Milos, izrazivši zadovoljstvo konsenzusom po tom pitanju svih političkih faktora bitnih u Istri.

Županijska vijećnica Eleonora Kotiga Vaš rekla je da Istra mora ostati zasebna regija i odlučivati za sebe, a ukoliko to ne postignu deklaracijom postoje i drugi putovi poput referenduma. Katarina Nemet (IDS) je zaključila da "smo u zoni sumraka" i da ne može vjerovati da se Istra još uvijek tako mora boriti za vlastiti integritet. Mato Gavrić (HDZ) je kazao da složno podržavaju deklaraciju, a Andrea Zancola (IDS) da Istarska županija treba imati obaveze, ali i prava, da je ona za decentralizaciju spremna već 20 godina te da će, ako to bude potrebno, kao Istrijan prvi izaći na referendum za očuvanje integriteta Istre, što bi trebali učiniti svi oni koji je vole. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter