Novigrad: Val veselja uz ulične čarobnjake

Cirkusama (M. DAMJAN)
Cirkusama (M. DAMJAN)

Malo stvari na djecu djeluje tako magično kao umijeće uličnih čarobnjaka. Na fešti sv. Pelagija i odrasli su se osjećali kao mali pred lekcijama smijeha i ljudske gluposti objedinjenim u "večeri uličnih čarobnjaka" koja se sinoć održala u Novigradu, u Prolazu B. Petrovića.

Cirkusko umijeće žongliranja ili akrobatskih vještina bilo je važno, no glumci iz pulske udruge Čarobnjakov šešir, zagrebačke Cirkusame, duo Šik-šok i klaun Baraba pokazali su da najveću cijenu ima smisao za humor.

"Recite aaaaa", pitao je klaun Baraba dečke u prvim redovima i potom krenuo prema njima s vatrom koju je na kraju ipak sam progutao. Jednom klaunu nije potreban crveni nos, rekao nam je u nedavnom razgovoru, a sudeći po njemu, za uspješnu točku dovoljno mu je nekoliko štapova za vatru i balona jer sve drugo improvizira uz publiku.

Kao posljednji izvođač večeri mogao si je dozvoliti i vulgarnije tehnike nasmijavanja dok je zagrebačka Cirkusama izvela kazališnu predstavu "Cirkus nema dilema" koja pokriva gotovo sve tehnike suvremenog cirkusa. Iza baršunastog "ormara" četvero performera pretvara se u dvadesetak likova koji izvode sva tehnike modernog cirkusa.

Loptice glume čudne životinje, članovi publike posluže kao naslon ili žrtve u "spravama za mučenje", a žongliranje se pretvara u višestruku odbojku u kojoj zajedno sudjeluju.

U rijeci šetača zatekli smo duo Šik-šok iz Pule, par svirača na štulama kojima se djeca nisu mogla dovoljno načuditi, a čarobnjačku večer započeli su ulični majstori iz udruge Čarobnjakov šešir koja večer organizira zajedno s Turističkom zajednicom Novigrada. Pulski čarobnjaci redovno dolaze i na buzetsku Subotinu, a širu javnost osvojili su organizacijom ugašenog Festivala uličnih čarobnjaka u Puli. (Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter