Novigrad/Umag: Počeli Dani školjaka


Nakon sezonskog predstavljanja švoja i lignji, danas je u restoranu Navigare u sklopu novigradskog hotela Nautica otvorena manifestacija Dani školjaka. Od 1. veljače do 13. ožujka jedanaest restorana na području Novigrada i Umaga nudi menije od dva do četiri slijeda na bazi jakopske kapice, mušula, pedoča, vongola i drugih školjki za čiji je izlov zima najbolje vrijeme.

- Naša osnovna ideja bila je da povežemo sve one namirnice koje  u zimskom, jesenskom i proljetnom periodu pronalazimo u najboljem sjaju i pokušamo stvoriti neke nove motive za dolazak, za turizam doživljaja jer ljubav ide kroz želudac, rekla je Sanda Bravar Radizlović, direktorica Turističke zajednice Umag.

Većina gourmet manifestacija pokrenutih u klasteru Turističkih zajednica Sjeverozapadne Istre novijeg je datuma, ali nastajale su dugi niz godina jer se novi pristup turističkoj ponudi temelji na tradicijama i pričama naših nona koje su uspješno nadograđene, naglašava Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

- Glavna sezona je optimalno popunjena. Mogući rast može se dogoditi u pred i posezoni, čak i u takozvanoj mrtvoj sezoni, a suradnja klastera Sjeverozapadne Istre najjočitiji je primjer jer su u segmentu gourmeta i sporta napravili odmak od klasične ponude, rekao je Ivošević. Tako će za Dane školjaka na Facebook-u prvi put biti pokrenuta aplikacija „Školjke na moj način“, a svi zainteresirani moći će slati vlastite recepte za koje će glasovati prijatelji i stručni žiri.

U manifestaciji sudjeluje jedanaest ugostiteljskih objekata:  A Casa, Badi, Vila Vilola, Ma-Ni  i Vila Rosetta Restoran Maruzza u Umagu, restorani Bruno, Porto Salvore i Maruzella u Savudriji, Astarea u Brtonigli, Navigare  u Novigradu i San Benedetto u Dajli. Njihovi voditelji osmislili su menije s mušulama, dagnjama, vondolama, kaneštrelama i drugim školjkama na bazi četiri slijeda koji se mogu razgledati na stranicama www.coloursofistria.hr. (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter