Novigrad uložio 1.505, a Labin 1.014 kuna po glavi stanovnika


Prema pisanju portala gradonačelnik.hr - koji se poziva na analizu Ministarstva financija za 2016. godinu o izdvajanju gradova za sportske i rekreacijske aktivnosti svojih stanovnika - Labin i Novigrad su među prvih deset u Hrvatskoj. Podaci za cijelu državu pokazuju kako je dvanaest gradova izdvojilo više od deset posto proračuna za sport i rekreaciju, od čega je najviše investirao Zabok u Zagrebačkoj županiji - čak 30 posto novca kojim je raspolagao u prošloj godini.

Labin troši 18 posto proračuna

Grad Labin je na projekte u oblasti sporta i rekreacije potrošio 18,03 posto proračuna, odnosno 11 milijuna i 810 tisuća kuna od proračunskih rashoda "teških" 65 milijuna i 487 tisuća kuna.

- Labin je grad sporta i analiza podataka o odvajanju za sport to konkretno potvrđuje, kaže gradonačelnik Valter Glavičić.

- U protekle dvije godine ulagali smo u izgradnju nove sportske dvorane, koja je završena, te u rekonstrukciju velike sportske dvorane čije će otvorenje biti 25. listopada. Novouređena dvorana imati će anekse s teretanom, trgovinom sportskom opremom, manjom dvoranom za judo ili zumbu, te dodatne prostore. Na prijedlog građana nosit će ime velikog rukometaša Franka Milete. Danas mi u Labinu imamo dvije dvorane jedna pored druge, što nema nitko u Istri. Spremni za organiziranje većih turnira i sportskih priredbi, objašnjava gradonačelnik 
Glavičić.

Glavičić podsjeća i na velike uspjehe labinske ženske ekipe u boćanju, čije su reprezentativke postale recentne europske prvakinje.

- Rekonstruira se i nogometno igralište, gdje igra naš trećeligaš. Labin ima veliku sportsku zajednicu i spomenuto ulaganje posve je logično, naglašava Valter Glavičić.

Iz Novigradske kase 6,5 milijuna kuna

Novigrad je u istu svrhu utrošio 15,27 posto proračunskih sredstava za 2016. godinu, odnosno šest milijuna i 537 tisuća kuna. Izračunato po stanovniku, Novigrad je za sport i rekreaciju potrošio 1.505 kuna, dok je Labin izdvojio 1.014 kuna po "glavi" stanovnika. 

- Vrlo mi je drago da i financijski pokazatelji jasno ilustriraju napore i resurse koje kao grad već godinama ulažemo u pravcu razvoja sporta i rekreacije za najširi krug naših sugrađana. Novigrad je sredina koja brine o razvoju sporta i rekreacije, kako kroz višegodišnja 
ulaganja u izgradnju i održavanje sportske infrastrukture, tako i kroz redovite proračunske dotacije sportskim klubovima na području našega grada, ističe Anteo Milos, gradonačelnik "najsportskijeg" istarskog grada.

- Kada govorimo o sportsko-rekreativnoj infrastrukturi koja je izgrađena javnim novcem, iz gradskog proračuna, onda možemo istaknuti sportsku dvoranu, dva nogometna terena, četiri tenis terena, dva igrališta za odbojku na pijesku, dva boćališta, ali i 25 polivalentnih dječjih igrališta na najširem području grada, napominje Milos.

Za sport i rekreaciju 70 hektara

- Ove smo godine dosegnuli brojku od 90.000 četvornih metara pod parkovima i 
dječjim igralištima. Pridodamo li tome 600.000 četvornih metara javnih zelenih površina, dolazimo do ukupne površine od 70 hektara koji su na raspolaganju našim sugrađanima najrazličitije dobi za igru, sport i rekreaciju." 

- Sve to pokazuje da je Grad Novigrad odavno prepoznao važnost sporta i rekreacije, te je postigao zavidne rezultate u popularizaciji sporta kao životnog opredjeljenja, kaže Anteo Milos.

Pogledaju li se podaci za cijelu Hrvatsku, uočava se kako je Novigrad na prvom mjestu po izdvajanju "per capita", a slijede ga Zabok, Labin i Varaždin. Županija koja je najviše odvojila za sport i rekreaciju svojih žitelja je grad Zagreb, a slijede Međimurska i Primorsko-goranska županija. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter