Novigrad: Uljepšava se park uz Gradsku knjižnicu

Radovi bi trebali biti dovršeni do travnja
Radovi bi trebali biti dovršeni do travnja

Nakon što se pretprošle godine započelo s djelomičnim uređenjem i obnovom novigradskog Parka mladih, ovih su dana u tijeku radovi na dodatnom uređenju ove zelene površine u neposrednoj blizini zgrade Gradske knjižnice. U okviru aktualnog zahvata izradit će se novo stepenište širine četiri metra, s prilaznim nogostupom i popločenjem, te novi potporni zidić. Od urbane opreme postavit će se oglasni pano, tzv. city light, za potrebe oglašavanja programa Gradske knjižnice i drugih sadržaja koji se odvijaju u obližnjoj zgradi biblioteke, odnosno tamošnje velike dvorane. Bit će tu i dva nova kandelabra, radi boljeg osvjetljenja, te nekoliko klupica s podlogom u tlakovcu.

Park će dobiti i sustav automatskog navodnjavanja, kao i nešto dodatnog ukrasnog grmlja. Izvođač radova je Usora gradnja iz Kaštelira, s podkooperantima - Elektromarketom Novigrad za ugradnju rasvjete, te tvrtkom Studenac, za ugradnju sustava navodnjavanja. Za radove na hortikulturnoj obnovi zadužena je gradska komunalna tvrtka Neapolis. Vrijednost investicije je nešto viša od 268 tisuća kuna, a u cijelosti se financira iz gradskog proračuna. Radovi bi trebali biti dovršeni do 1. travnja ove godine.

Da podsjetimo, u prvoj fazi uređenja Parka mladih, koja je dovršena u lipnju 2015. godine, uklonjeno je nekoliko bolesnih borova loše statike, uz prethodne konzultacije sa strukom odnosno nadležnim službama. Izvađeno je i nekoliko zaostalih panjeva, orezana su stabla, a ugrađeno je i 70 prostornih metara zemlje za travnjak. Zasađeno je potom deset novih listopadnih i cvjetnih stablašica, poput tulipanovca, indijskog jorgovana, mimoze… Postavljeno je šest novih klupa, te je uređeno i novim igralima opremljeno postojeće dječje igralište. Postavljena je tako nova, tzv. antitraumatska gumena podloga, te nove sprave za dječju igru, sve s važećim sigurnosnim certifikatima Europske unije. Postojeći kandelabri javne rasvjete demontirani su, popravljeni i osvježeni novom bojom, te ponovo montirani na dosadašnjim pozicijama. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter