Novigrad traži ovlaštenje za dodjelu koncesija

Novigradska plaža podno zidina (Milivoj MIJOŠEK)
Novigradska plaža podno zidina (Milivoj MIJOŠEK)

Novigradski su vijećnici na sinoćnjoj sjednici prihvatili zaključak prema kojemu će Grad od Istarske županije zatražiti ovlaštenje za davanje koncesija na pomorskom dobru, i to na najduži dozvoljeni rok. Prema novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Županijska skupština to može učiniti na prijedlog župana, a na zahtjev jedinice lokalne samouprave. Ukoliko zahtjev bude prihvaćen, o koncesijama na novigradskom području ubuduće će odlučivati Gradsko vijeće. 

- Pokrenutom inicijativom želimo da gradski vijećnici, a putem njih i svi naši građani, odlučuju žele li dodijeliti određenu koncesiju ili ne. Na taj način ostvarujemo i svojevrsnu malu decentralizaciju, objasnio je gradonačelnik Anteo Milos.

Predsjednik vijeća Vladimir Torbica istaknuo je da se radi o prvom koraku kojim se moć odlučivanja u određenoj sferi prenosi na lokalnu razinu. "Najispravnije je da o obali odlučuju građani koji uz nju žive", poručio je. Vijećnica Elena Veznaver Radeljak (Zeleni savez - Zeleni) je kazala da se nada kako će Grad dobiti veće ovlasti nad novigradskim akvatorijem kojim upravlja Lučka uprava Umag - Novigrad, jer je "kvaliteta plaža zadnjih godina drastično pala i novigradski zaljev postao luka s morem druge kategorije".

Upozorila je na povećanje broja bova za sidrenje jahti u novigradskom zaljevu, pojavu bijele i smeđe pjene u karpinjskom zaljevu te skliskih zelenih mikroalgi na području od Špice do Marede, čiji rast potiču i tvari ispuštane iz jahti i brodova. Milos je naglasio da Grad može gospodariti obalom, ali da je za more nadležna Lučka kapetanija te da s Lučkom upravom mogu dogovoriti udaljavanje bova od plaže i smanjivanje njihovog broja.

U nastavku sjednice vijećnici su prihvatili odluku o utvrđivanju deficitarnih djelatnosti od općeg interesa za Grad Novigrad. Te su djelatnosti postolarska, urarska, krojačka i optičarska. Za njih Grad u svojim poslovnim prostorima u povijesnoj jezgri može odrediti zakupninu nižu od tržišne.

Vijećnik Mato Gavrić (HDZ) naglasio je da podržava takvu odluku i rekao da su već prilikom donošenja proračuna uvidjeli da je gospodarstvo teškoćama. Zapitao je ironično i na osnovu kojih kriterija je Novigrad proglašen najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj, budući da gospodarstvo posustaje i sve je više praznih poslovnih prostora. Gradonačelnik je odgovorio da se radi o ispitivanju Ministarstva regionalnog razvoja koje je podatke o broju nezaposlenih, prosječnom dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima i udjelu obrazovnog stanovništva vjerojatno zatražio od porezne uprave, Fine i drugih institucija. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter