Novigrad: Tara iz grupe Karma ima najbolju tortu

Gara dei dolci u Novigradu
Gara dei dolci u Novigradu

Ukupno 45 domaćica i profesionalca (škola, restorana i slastičarnica) iz cijele Istre, te Italije sudjelovalo je u subotu poslijepodne u devetom natjecanju u pripremi kolača - popularnoj manifestaciji Gara dei dolci u novigradskoj Zajednici Talijana. Proglašenje pobjednika koji pripremili najbolje i najljepše slastice, a zatim i slatku degustaciju, s nestrpljenjem su dočekali brojni posjetitelji.

Ocjenjivačka komisija koju su činili enogastronomski eksperet Sergio Nesich, zatim chefica i restoraterka Doris Cerin, Črt Butul iz slovenske organizacije Slow Food, Ileana Jančić, asistentica generalnog konzula Republike Italije u Rijeci, novigradski župnik Luka Pranjić i Mauro Hrobat iz hrvatske organizacije Slow Food odradila je zahtjevan zadatak i nakon vrednovanja okusa, izgleda i načina pripreme odlučila o najboljima.

U kategoriji amatera prvu nagradu osvojila jesenska torta Boschetto - šumica Novigrađanke Majde Šušelj, popularnije kao Tara, pjevačice dance grupe Karma. Ovaj uspjeh nije slučajan jer je Šušelj prvu nagradu na istom natjecanju osvojila i lani.

Drugo mjesto pripalo je Eleni Barnaba iz Brtonigle za egzotični kolač, a treće Giuliji Baissero iz Novigrada za kroštule.

Kada je riječ o profesionalcima prvo mjesto osvojio je kolač od lješnjaka slastičarnice Maritani iz Monfalconea, drugo mjesto pripalo je rođendanskoj torti s puno ukrasa i bez glutena umaške slastičarnice Villa Soši, a treće torti koju su pripremili slastičari iz Lagune Novigrad.

Dodijeljene su i dvije posebne nagrade za najukusniji kolač Liliani Vizintin iz ZT-a Tar, te dvanaestogodišnjoj Vanessi Oković iz Savudrije, najmlađoj sudionici za najsimpatičniji kolač. Ovu već tradicionalnu manifestaciju organiziraju Zajednica Talijana Novigrad i istarska podružnica Slow Fooda. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter