Novigrad: Raj za pješake do 1. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetni režim prometovanja stupio je na snagu u Novigradu te ce trajati do 1. rujna. Prema odluci Gradskog vijeca, u starogradskoj je jezgri u tom razdoblju zabranjen promet svim motornim vozilima 24 sata dnevno, uz odredene izuzetke, poput vozila Hitne medicinske pomoci, vatrogasaca i policije, ali i vodovoda, komunalnog servisa, županijskog i gradskog protokola te taksi službe.

Ogranicen je prolaz dozvoljen i stanovnicima užeg gradskog središta, dostavljacima, vlasnicima i korisnicima ovdašnjih poslovnih prostora, gostima hotela i privatnih smještaja. Oni imaju pravo na magnetske kartice za spuštanje automatskih stupova postavljenih na raskrižju Mlinske i Mandraca, na pocetku Velike ulice iz pravca Porporele te u Ulici gradskih vrata, na raskrižju s Ulicom rotonda i Prolazom Venecija.

Parkiranje za stanovnike užeg središta koji nemaju garažu ili parkirno mjesto na svojoj parceli osigurano je na parkiralištima Porporela, Skiper i u ulicama Torci i Kule. Kartica za povlašteno parkiranje u drugoj i trecoj zoni (na Rivareli, iza vinarije, kod Mercatora i autobusnog kolodvora te u Sv. Antonu) za vozace s prebivalištem na novigradskom podrucju, kao i spomenute magnetske kartice, koštaju deset kuna.

Stanovnici drugih gradova koji rade u Novigradu takoder mogu dobiti sezonsku karticu za parkiranje u drugoj i trecoj zoni, ali njena cijena iznosi 150 kuna.

U prvoj zoni, od kružnog toka kraj tržnice prema povijesnoj jezgri maksimalnih sat vremena parkiranja stoji osam kuna. Na drugim parkiralištima za sat vremena treba izdvojiti pet kuna, a na automatima je moguce kupiti i dnevne karte po 20 ili 30 kuna (ovisno o lokaciji).

U ponedjeljak bi trebao stici i automat za parkirališna mjesta na Rivareli, gdje ce cijena takoder biti pet kuna za sat, odnosno 30 za cijeli dan, doznajemo od Denisa Bukovca, u Neapolisu zaduženog za uredenje prometa i parkirališta. Po njegovim rijecima, sustav ogranicenja prometa, naplate i kontrole dobro funkcionira, ali su se gradani tek poceli ponovno privikavati na ljetni režim prometovanja, što ne ide glatko, pa su u Neapolisu vec dobili odredeni broj pritužbi. (K. FLEGAR)

Vratio se pauk
Nesavjesni i(li) bahati vozaci, kakvih ni na novigradskim ulicama nikad ne nedostaje, trebaju znati da je poceo patrolirati pauk. Nepropisno parkirani automobili se odvoze na ogradeno odlagalište u Ulici domovinskih žrtava, preko puta zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a vlasnici za njihovo preuzimanje, odnosno podizanje i prijevoz, moraju platiti 350 kuna i dodatnih 50 za svaki dan koji je njihovo vozilo tu odležalo. U slucaju da stignu do pauka prije podizanja vozila, prometna ce ih nekultura stajati 150 kuna. Osim svega toga, slijedi im kazna za nepropisno parkiranje, koja je u nadležnosti policije.


Podijeli: Facebook Twiter