Novigrad prvi put ostvario milijun noćenja

Anteo Milos i gošća Giuseppina Cotic (K. FLEGAR)
Anteo Milos i gošća Giuseppina Cotic (K. FLEGAR)

Novigrad je u petak prvi put u svojoj turističkoj povijesti dosegnuo brojku od milijun noćenja. Ovdašnji su turistički djelatnici tome težili posljednjih godina, a zanimljivo je da se to dogodilo u godini kad novigradska Turistička zajednica obilježava dva desetljeća djelovanja, što će proslaviti posljednji vikend u listopadu.

Tim je povodom u Muzeju Lapidarium održana konferencija za novinare na kojoj su predsjednik TZ-a i gradonačelnik Anteo Milos, direktorica TZ-a Vesna Ferenac i voditeljica TIC-a Michelle Babić uručili prigodne darove Giuseppini Cotic, 82-godišnjoj gospođi iz talijanske Gorizije koja je, kao redovita gošća autokampa Mareda Lagune Novigrad od 2000. godine, ostvarila milijunto noćenje.

- Od početka siječnja ostvareno je 173 tisuće dolazaka, s povećanjem od čak 12 posto u odnosu na prošlu godinu te 10 posto više noćenja. U apsolutnim iznosima to znači dvadesetak tisuća dolazaka u plusu i gotovo 89 tisuća noćenja više nego 2011. Pozitivne turističke statistike bilježimo od samog početka sezone, a uzlazni trend nastavljen je i tijekom ljetnih mjeseci, kao i u danima posezone, što je u konačnici i dovelo do više no uspješnog rezultata i novigradskog turističkog rekorda, rekla je Ferenac.

Milos je istaknuo da su kod njih boravili građani svih europskih država te da je i prije ulaska Hrvatske u EU, što će otvoriti nove pozitivne perspektive, Europa u Novigradu. Zajedno s direktoricom TZ-a čestitao je i zahvalio svima, od građana, malih iznajmljivača do hotelijera Lagune Novigrad, koji sudjeluju u kreiranju novigradskog turističkog proizvoda i na svoj su način doprinijeli tom rezultatu.

- Izuzetno nam je drago što smo prvi put u povijesti Novigrada premašili ovu, za nas, magičnu brojku koja je potvrda dobrog rada, ali i pokazatelj kako u budućnosti treba nastaviti jednako kvalitetno i ambiciozno. Novigrad zadnjih 10-ak godina bilježi konstantno povećanje turističkog prometa, no ne kao rezultat znatnog povećanja kapaciteta, već zahvaljujući ulaganjima u kvalitetu smještaja i turističke ponude općenito. I sam Grad već godinama značajna sredstva ulaže u turističku infrastrukturu, to će činiti i ubuduće te biti poželjan partner svima koji žele ulagati u razvoj turizma na našem području, poručio je Milos.

Istom je prigodom upozorio da bi postignut rezultat trebala pratiti i država omogućujući Novigrađanima i njihovim gostima "odgovarajuće stanje sigurnosti" većom prisutnošću policije na čiji nedostatak upozoravaju već 11 godina, od kad Novigrad više nema svoju policijsku postaju.

U Novigradu je 2003. zabilježeno 118 tisuća dolazaka i 721 tisuća noćenja. Danas je ostvareno povećanje od oko 55 tisuća dolazaka i 280 tisuća noćenja. Ovdašnji turistički kapacitet iznosi oko deset i pol tisuća postelja. Najviše noćenja, 366 tisuća, ostvareno je u kampovima, slijedi privatni smještaj s 206 tisuća te veliki hoteli (Maestral i Laguna) sa 189 tisuća. Najbrojniji su gosti iz Slovenije, sa 66 tisuća dolazaka i 389 tisuća noćenja, zatim Nijemci s 29 tisuća dolazaka te Austrijanci s 27 tisuća dolazaka. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter