Novigrad: Procistac na probnom radu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novigradski procistac otpadnih voda, kruna višegodišnje izgradnje i obnove gradskog kanalizacijskog sustava, ovih je dana pušten u probni rad. Prema informacijama iz gradske uprave, na njega je spojeno podrucje od Antenala do opcine Brtonigla (ukljucujuci njen obalni dio - Fiorini i Karigador), odnosno prikuplja više od 90 posto otpadnih voda s teritorija Novigrada.

Puštanje u pogon je prvotno bilo planirano za pocetak travnja, a gradonacelnik Anteo Milos je kazao da se kašnjenje dogodilo "iz formalno-proceduralnih razloga, gotovo uobicajenih kad su tako zahtjevni i skupi projekti u pitanju" te je istaknuo da je Novigrad ostvario primat u Istri, pa i šire po pitanju zbrinjavanja otpadnih voda na suvremen, ekološki prihvatljiv nacin. Izvan kanalizacijskog sustava ostala je zasad još Bužinija, za koju je u pripremi projektiranje mreže.

Procistac, za ciju je izgradnju na prostoru rta Pineta u Kastaniji utrošeno oko 20 milijuna kuna, dio je projekta "Jadran" za zaštitu od onecišcenja voda u priobalju. Na novigradskom je podrucju spomenuti projekt ukupno vrijedan 33 milijuna kuna, a financira se vecim dijelom kreditom Svjetske banke, zatim sredstvima Grada i komunalnog poduzeca 6. maj, djelomicno ostvarenim naplatom kanalizacijskih prikljucaka, iz državnog proracuna i Hrvatskih voda.

Da bi osigurala sredstva za ucešce u izgradnji i otplatu kredita, Gradsko vijece je prije cetiri godine uvelo namjensko povecanje cijene vode od dvije kune za prostorni metar, a krajem prošlog mjeseca je dalo zeleno svjetlo povecanju od dodatnih pola kune, što je takoder uvjet za nastavak ostvarenja projekta "Jadran".

Revizijom izvedbene projektne dokumentacije, koju su proveli strucnjaci, utvrdeno je da je potrebna dodatna crpna stanica podmorskog ispusta, saznajemo od Milosa, za što je pokrenuta izmjena gradevinske dozvole i radovi bi trebali poceti na jesen.

Nastavak izgradnje omogucen je kroz drugu fazu financiranja, za koju je potpisan ugovor, nakon što je prva okoncana krajem prošle godine. Dodatna pumpa, prema gradonacelnikovim rijecima, ne mijenja ukupni iznos investicije, buduci da su tijekom izgradnje ostvarene odredene uštede.

Udio Opcine Brtonigla, koja se u projektu "Jadran" prikljucila Novigradu, iznosi 5,6 posto ukupne investicije, odnosno dva milijuna kuna koje u novigradski proracun treba uplatiti do kraja godine. Taj je iznos definiran prema potrošnji vode koja se zatim procišcava.

Milos je naglasio i da prema direktivi Evropske komisije do 2018. godine otpadne vode koje završavaju u moru moraju dostici treci stupanj procišcenja, što znaci da ce ih biti moguce ponovno koristiti, primjerice za zalijevanje poljoprivrednih i zelenih površina.

- Za tu smo se obavezu vec poceli pripremati, a sredstva ce biti dostupna prvenstveno iz kohezijskih fondova Evropske unije, kazao je gradonacelnik Milos.


Podijeli: Facebook Twiter