Novigrad: Pola milijuna kuna za "zeleno" grijanje

Novigrad (D. ŠTIFANIĆ)
Novigrad (D. ŠTIFANIĆ)

Grad Novigrad se ponovno uspješno odazvao javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će projektom "Mislim zeleno, grijem se pametno 2!" svojim građanima sufinancirati sustave za korištenje obnovljivih izvora energije. Radi se o drugom dijelu Novigrađanima već dobro poznatog projekta za sufinanciranje nabave i ugradnje solarnih toplinskih kolektora i kotlova na drvnu sječiku, odnosno pelete, koji se koriste za grijanje stambenih prostora i/ili dobivanje tople vode te fotonaponskih kolektora za proizvodnju električne energije.

Novost u odnosu na prethodni natječaj je u tome što su ovom prigodom prihvatljive isključivo investicije u obiteljske kuće. Za provođenje u djelo "Mislim zeleno, grijem se pametno 2" osigurano je pola milijuna kuna od kojih su 400 tisuća sredstva Fonda, a 100 tisuća iz gradskog proračuna. Pribroje li se tome iznosi koje će uložiti građani, na novigradskom će području ovim novim projektom u obnovljive izvore energije u obiteljske kuće biti uloženo najmanje milijun kuna.

Novigrađani će moći ostvariti sufinanciranje do najviše pedeset posto prihvatljivih troškova, maksimalno do 15 tisuća kuna, dok će ostatak "pokriti" vlastitim sredstvima. Treba reći i da se pod obiteljskom kućom u ovom projektu smatra zgrada na zasebnoj građevnoj čestici, bruto površine koja ne prelazi 400 četvornih metara i s najviše dvije stambene jedinice te koja je u cijelosti namijenjena stanovanju, a ne turizmu. U obzir dolaze isključivo troškovi nastali nakon 26. ožujka ove godine, kad je Fond objavio natječaj u Narodnim novinama. U Gradu uskoro očekuju potpisivanje ugovora s Fondom da bi natječaj za građane mogli raspisati tijekom lipnja ili srpnja. Informacije o natječaju i uvjetima sufinanciranja bit će dostupne na gradskim internetskim stranicama, www.novigrad.hr, na oglasnoj ploči u gradskoj upravi i putem medija.

Projektom "Mislim zeleno, grijem se pametno 2!" Grad nastoji podići svijest građana o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, potaknuti ih na takvu primjenu u vlastitim domovima, povećati broj kućanstava koji kao energente za grijanje prostora i vode koriste obnovljive izvore energije, potaknuti investicije u takve izvore energije te smanjiti emisiju onečišćujućih tvari u okoliš i potrošnju fosilnih goriva. Uz to je cilj i povećati gospodarske aktivnosti, poticanjem dobave, ugradnje i održavanja sustava za grijanje prostora i vode.

Prošlogodišnjim, prvim natječajem "Mislim zeleno, grijem se pametno" sufinancirana su 42 projekta, pri čemu je građanima isplaćeno približno 460 tisuća kuna. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter