Novigrad ostao bez Barcelone

Labinjan Luka Stepančić (desno) i CO Zagreb čekaju ime novog sudionika turnira u Novigradu (N. DUGI/CROPIX)
Labinjan Luka Stepančić (desno) i CO Zagreb čekaju ime novog sudionika turnira u Novigradu (N. DUGI/CROPIX)

Kratko, svega dva tjedna trajalo je zadovoljstvo organizatora Istria handball cupa, koji su za peto izdanje ovog međunarodnog turnira rukometaša, što će se 30. i 31. kolovoza igrati u Novigradu, uspjeli osigurati nastup do sada najatraktivnijeg sudionika - Barcelone.

Naime, na adresu organizatora danas je stigao dopis u kojem ovaj španjolski i svjetski sportski div otkazuje nastup na novigradskom turniru. Razlog je pozivnica koja je od IHF-a stigla na adresu Barcelone za nastup na Super Globe turniru što će se od 25. do 30. kolovoza održati u Dohi.

Očito je zov katarskih dolara bio jači i od stavljenog potpisa na ugovor s organizatorima novigradskog turnira i od obveze takve institucije kao što je Barcelona da sportski poštuje danu riječ da će doći u Novigrad. Time nije samo ostavila na cjedilu Istria handball cup, već i CO Zagreb s kojim je 27. kolovoza trebala odigrati humanitarnu utakmicu u dvorani II zagrebačkog Doma sportova.

- S obzirom da Atletico Madrid, koji je trebao nastupiti na Super Globe turniru, prestaje postojati, IHF je pozivnicu za Katar poslao Barceloni i ona je prihvatila nastup na tom natjecanju pod okriljem krovne svjetske rukometne organizacije, pojašnjava novonastalu situaciju direktor Istria handball cupa Roland Fable.

- Kako smo s Barcelonom sklopili ugovor za nastup na našem turniru, u slučaju odustajanja Španjolci nam moraju platiti obeštećenje. I ne samo nama, već i CO Zagrebu za propalu humanitarnu utakmicu. No, Barcelona je u dopisu navela da će svoje financijske obveze prema nama ispuniti, što vam najbolje govori kakva je financijski bila ponuda iz Katara. Iznos obeštećenja prema nama tek trebamo izračunati, no on će se kretati u desecima tisuća eura, dok će Barcelona samo za nastup u Dohi inkasirati možda i pola milijuna dolara, veli Fable.

Sada uz CO Zagreb, bjeloruski Meškov iz Bresta i Maribor Fable treba pronaći četvrtog sudionika Istria handball cupa.

- Otkaz Barcelone stigao je ujutro i cijela situacija za nas je još svježa tako da četvrtog sudionika na turnir tek moramo pozvati. Vjerujem da će se kroz dan-dva organizacijski odbor turnira susresti s našim partnerima Gradom Novigradom i Lagunom Novigrad, razmotriti novonastalu situaciju i krenuti s pozivnicama prema potencijalnim zamjenama za Barcelonu, zaključio je Fable. (Kristijan KLARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter