Novigrad opet najrazvijeniji grad u Hrvatskoj

Panorama Novigrada (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Panorama Novigrada (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Novigrad je ponovno proglašen najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj, a tu je titulu već ponio i prije četiri godine. Rezultat je to ocjenjivanja i razvrstavanja jedinica lokalne samouprave po razvijenosti, koje na osnovu četiri kriterija - stope nezaposlenosti, prosječnog dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda i općeg kretanja stanovništva, provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U obzir su uzeti indeksi razvijenosti za razdoblje od 2010. do 2012. godine, a Novigrad se s indeksom od 141,31 posto iznad državnog prosjeka plasirao na ukupno osmo mjesto, iza sedam općina, dok je u konkurenciji jedinica lokalne samouprave sa statusom grada najbolje ocijenjen, tik ispred Zagreba.

Na listi najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave ispred Novigrada su općine Kostrena, Vir, Funtana, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Baška i Medulin. Visoko je rangirano još nekoliko istarskih gradova i općina, poput Umaga (14), Poreča (16), Rovinja (17), Fažane (19), Vrsara (21) i Bala (22), što Istarsku županiju svrstava u sam vrh razvijenosti u Hrvatskoj.

- Raduje nas da smo, usprkos krizi, ponovno uspjeli ostvariti pozitivne razvojne trendove i po tom pitanju zadržati visoko mjesto i u nacionalnim okvirima. Rezultati objektivnih i stručnih analiza još su jednom pokazali i da se u Istri generalno bolje živi nego u ostalim dijelovima Hrvatske.

Isto tako, analize pokazuju i da veličina jedinice lokalne samouprave nije presudna za njenu razvijenost i uspješnost, jer među najbolje rangiranima ima i manjih općina i gradova, prokomentirao je novigradski gradonačelnik Anteo Milos. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter