Novigrad: Neslužbeni azil za pse korak do zatvaranja

Vida Pfeuffer
Vida Pfeuffer

Nakon dvadeset godina spora u petak, 23. listopada u 11 sati izvršit će se deložacija Vide Pfeuffer nastanjene u novigradskoj općini na imanju od oko 6.500 četvornih metara s velebnom vilom u predjelu Strada Kontesa. Zagrebačka banka od nje potražuje 770.000 eura zbog neplaćenih obveza iz jednog starog kredita u njemačkim markama. Gospođa Pfeuffer je uložila žalbu, ali vremena ima malo, izgleda da je odluka konačna.

Neobičnost cijele te priče (javnost je već postala imuna na surovost deložacije) je da Vida Pfeuffer na svom imanju udomljuje dvadesetak pasa. To radi već više od dvadeset godina, prošle je godine suprug umro i ona je ostala sama sa psima. Osim što ima problema s bankom, Pfeuffer ima i problema s drugim institucijama i zakonima, jer niti je službeni uzgajivač (potrebna je dozvola) nit je nadležno ministarstvo dosad izdalo odgovarajuće rješenje kojim bi njezina parcela postala službeni azil za životinje.

Na temelju toga i činjenice da se parcela sa životinjama nalazi u prostoru koji je danas gusto naseljen vilama (dobrim dijelom su to kuće za iznajmljivanje turistima) Pfeuffer je dobila i drugog jakog protivnika, Grad Novigrad. Naime, Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša 7. srpnja proslijedio je Općinskom sudu u Puli, odnosno stalnoj službi u Bujama, koji sudi o deložaciji "zahtjev za ubrzanu provedbu Zaključka o ispražnjenju i predaji u posjed nekretnine."

U obrazloženju zahtjeva stoji među ostalim da gospođa Vida Pfeuffer "grubo krši odredbe o komunalnom redu Grada Novigrada."

Pfeuffer kaže da je Zagrebačka banka već naručila trošarinu kod porečke Veterinarske stanice da bi se iselile životinje.

 - Pola njih će eutanazirati, a pola će ih udomiti do isteka roka od 60 dana" veli Pfeuffer.

Jedina slaba karika u tom lancu zakonskih i financijskih propusta, jedne i druge strane, oprečnih interesa i štošta drugoga su psi koji uživaju izuzetno kvalitetnu njegu. Posjed nije registriran kao azil za životinje no, u njemu skrb je nedvojbeno na visokoj razini. 

- Dolaze i dalje ljudi, nose mi štence koje ja hranim flašicom, skupljaju ih po kontejnerima i ja im nudim život", objašnjava Vida Pfeuffer. (Napisao i snimio Elio VELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter