Novigrad: Nastavlja se uređivanje plaže Rivarela

Nastavlja se uređenje Rivarele
Nastavlja se uređenje Rivarele

Novigradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo proračun za 2016. godinu u iznosu od 48,1 milijun kuna. Upravni odjel za opću upravu i poslove gradonačelnika raspolagat će s 22,5 milijuna kuna, Upravni odjel za proračun i gospodarstvo s 4,3 milijuna kuna, a Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša s 21,2 milijuna kuna.

Nitko od vijećnika nije ponio amandmane na predloženi proračun, ali je to, kao predlagatelj, učinio gradonačelnik Anteo Milos. On je preložio da se za 50 tisuća kuna smanji iznos za održavanje cesta, dakle da se s 1,030 milijuna kuna smanji na 980 tisuća kuna, a da se za tih 50 tisuća kuna poveća iznos za javnu rasvjetu u gradskim naseljima, koji sada umjesto 150 tisuća kuna iznosi 200 tisuća kuna. Do prenamjene sredstava došlo je zbog ukazane potrebe za izgradnjom nove javne rasvjete u naseljima Vidal i Bužinija.

Grad je ove godine realizirao većinu planiranih projekata, a neke će, poput uređenja vrtića i nekih gradskih prometnica, zbog objektivnih razloga dovršiti početkom iduće godine. Milos kaže da je Grad Novigrad u ovoj godini ostvario bolje prihode nego što je planirao, a to će početkom iduće godine biti iskazano i rebalansom proračuna.

U ovom trenutku Grad na računu ima oko četiri milijuna kuna, iako će do konca godine biti rashoda, očekuje se da će se dio tog iznosa prenijeti u iduću godinu, a ta će rezerva itekako dobro doći.  Naime, prvih šest mjeseci nadolazeće godine bit će neizvjesno zbog formiranja nove Vlade, kaže Milos te dodaje da će, dok se Vlada sastavi i oforme ministarstva proteći neko vrijeme pa će barem pet, šest, mjeseci proteći dok se ne objave natječaji, a upravo iz tih izvora Novigrad očekuje sredstva za uređenje plaže Rivarela i nastavak uređenja državne ceste D75 kroz Novigrad.

Prije donošenja proračuna za narednu godinu vijeće je prihvatilo rebalans za 2015. koji je s 46,2 milijuna kuna smanjen na 42,7 milijuna kuna. Do smanjenja proračuna došlo je, kako je pojasnila Mirjana Sinčić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i gospodarstvo, zbog izostanka kapitalnih pomoći iz državnog proračuna, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te pomoći iz drugih proračuna.

Jerica Ziherl ravnateljica Muzeja Lapidarium

Vijeće je prihvatilo prijedloge planova rada Muzeja Lapidarium i Gradske knjižnice. U očitovanju Odbora za društvene djelatnosti istaknuto je da bi Muzej Lapidarium trebao više pozornosti posvetiti istraživanju i prezentaciji lokalne povijesti, a u tom kontekstu i nekadašnje tvornice trikotaže "Umbert Gorjan". Nakon provedenog natječaja Vijeće je donijelo odluke da se za ravnateljicu Gradske knjižnice Novigrad imenuje Morena Moferdin, a za ravnateljicu Muzeja Lapidarium Jerica Ziherl. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter