Novigrad najrazvijeniji grad u Hrvatskoj

Najmanji grad u Istri, na oko 26 četvornih kilometara, s nešto više od 4.400 stalnih i oko 600 povremenih stanovnika
Najmanji grad u Istri, na oko 26 četvornih kilometara, s nešto više od 4.400 stalnih i oko 600 povremenih stanovnika

Četiri godine nakon što je već ponio titulu, Novigrad je ponovno proglašen najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj na temelju izračuna indeksa razvijenosti, koji Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije provodi prema četiri kriterija - prosječnom dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima, stopi nezaposlenosti, udjelu obrazovanog stanovništva i općem kretanju stanovništva.

Njegov indeks u razdoblju od 2010. do 2012. godine iznosi 141,31 posto u odnosu na državni prosjek, čime se, među gradovima svrstao na prvo mjesto, tik ispred Zagreba, dok je u ukupnom poretku osmi, iza općina Kostrena, Vir, Funtana, Malinska - Dubašnica, Omišalj, Baška i Medulin.

Najmanji grad u Istri, na oko 26 četvornih kilometara, s nešto više od 4.400 stalnih i oko 600 povremenih stanovnika. Novigrađani s kojima smo razgovarali o rezultatima istraživanja bili su iznenađeni plasmanom svog grada. Neki su to povezivali s infrastrukturom i uređenjem javnih i zelenih površina, drugi su potvrdili da se kod njih sigurno bolje živi nego drugdje, dijelom zbog turizma i blizine Slovenije i Italije. No, bilo je i ironičnih primjedbi tipa: "Kako je tek u drugim gradovima, ako smo mi najbolji?", uz obrazloženje da je gospodarska situacija svugdje teška i sretan je onaj koji ima posao i koliko-toliko sigurnu plaću.

- Novigrad je već desetak godina na prvom mjestu u kategoriji gradova do pet tisuća stanovnika, a u posljednje je vrijeme taj rezultat još bolji. Mislim da je jedan od glavnih razloga taj što smo mala i kompaktna sredina. Uspjeli smo postići vrlo kvalitetnu suradnju i zajedništvo, kako u radu Gradskog vijeća, tako i u odnosu javnog i privatnog sektora. Naši su strateški ciljevi razvijeni i održivi turizam, poljoprivreda i mala privreda te očuvana tradicija ribarstva. Nastojimo biti efikasni, izaći ljudima ususret, prepoznati i omogućiti realizaciju projekata korisnih za zajednicu.

Grad odrađuje svoju zadaću - priprema prostornoplansku dokumentaciju i gradi javnu infrastrukturu, ceste, vodovod, kanalizacijsku mrežu i javnu rasvjetu. U izradi je, primjerice, dokumentacija za pretvaranje kamenoloma Antenal u turističko naselje s marinom i uređenje golf igrališta na Mujeli, s naglaskom na ekologiji i bez smještajnih kapaciteta. U zadnjem desetljeću broj turističkih noćenja porastao je za 50 posto i već dvije godine za redom prelazi milijun, komentirao je gradonačelnik Anteo Milos.(K. FLEGAR, snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter