Novigrad: Nagrađeni na 8. foto ex temporeu

Ozrenki Meštrović glavnu nagradu uručio gradonačelnik Novigrada
Ozrenki Meštrović glavnu nagradu uručio gradonačelnik Novigrada

Četrdesetak fotografa iz Hrvatske i inozemstva sudjelovalo je na ovogodišnjem 8. foto ex temporeu u organizaciji novigradske Zajednice Talijana, zajedno s Udrugom fotografa Istre i lokalnom Turističkom zajednicom. Završnicu je obilježila izložba novonastalih fotografija i dodjela nagrada u atriju ZT-a.

Prvonagrađene fotografije potpisuju Ozrenka Meštrović iz Vinkovaca (na temu novigradskih ribara), dobitnica vikenda za dvoje u hotelu Maestral, i Vesna Špoljar iz Zagreba (na temu srednjovjekovnog Svetvinčenta), nagrađena Fujijevim fotoaparatom finepix S40000.

Druga mjesta su osvojili Piera Musmanno iz Milana i Remigio Grizonič iz Izole, a treća Roberto Francomanno iz Monfalconea i Piera Musmanno. Tako je odlučio žiri u sastavu Berislav Valušek, Marino Baldini i Veljko Jukič.

Publika je glasajući na licu mjesta, ubacivanjem glasova u kutiju, Vox populi pobjednikom proglasila Franca Farinu iz Rima, dok je za korisnike interneta najbolju fotografiju napravio Amer Kapetanović iz Sarajeva. Sponzorsku nagradu Turističke zajednice Svetvinčenat dobio je Igor Opassi iz Izole.

Na završnoj su svečanosti nagrade uručili novigradski gradonačelnik Anteo Milos, predsjednica Skupštine Talijanske unije Floriane Bassanese Radin i predsjednica ZT-a Paola Legovich Hrobat.

Prema riječima direktorice manifestacije Mirande Legović, usprkos nesklonim vremenskim prilikama sudionici su uspješno odradili snimanje na terenu - scena iz srednjovjekovnog života oko kaštela Grimani-Morosini u Svetvinčentu te novigradskih ribara. U tome su im pomogli statisti, među kojima stanovnici svih dijelova Istre i članovi viteške udruge zagrebačkog Reda Srebrnog zmaja.

- Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u ostvarenju ove manifestacije, priznali i podržali naš rad, rekla je Miranda Legović. Istaknula je da se na njihov poziv redovno odazivaju kvalitetni fotografi, što je vidljivo iz odabranih radova prezentiranih na završnoj izložbi. Najavila da već počinju s pripremama za deveto izdanje Foto ex temporea čije će teme biti stari obrti u Dvigradu i tradicijske igre, poput boća, šćinki, pljočki i briškule u Novigradu.

Pokrovitelji manifestacije su Talijanska unija iz Rijeke, tršćansko Narodno sveučilište, Istarska županija i Grad Novigrad. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter