Novigrad: Lučica Porporela dobila novu operativnu obalu


Ovih dana privode se kraju radovi na opsežnoj sanaciji i uređenju novigradske gradske lučice Porporela s izgradnjom dvaju novih gatova, a radi se o investiciji  vrijednoj oko 5,1 milijuna kuna. Ovim zahvatom osigurano je 40-tak novih nautičkih vezova u unutarnjem akvatoriju, te još pet-šest vezova za veća plovila na vanjskim dijelovima lukobrana. Uređenjem cijelog prostora lučice Porporela, dobilo se i 90-tak metara nove operativne obale.

Olakšati rad ribarima i njihovim brodicama

- Ovom investicijom izgradila se potpuno nova lučka infrastruktura, te uredio dosad najneuređeniji prostor lučice u samoj starogradskoj jezgri Novigrada, dok se sama lučica prilagodila potrebama korisnika – nautičara, turističkih plovila i izletničkih brodova. Nova infrastruktura olakšati će rad ribarima i njihovim brodicama, kako u ljetnim, tako i u zimskim mjesecima, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad Sergio Stojnić, dodajući kako će svojom tipologijom nova lučica nalikovati postojećoj gradskoj lučici, Mandraču, po kojem je Novigrad prepoznatljiv.

Stojnić je također dodao da će se na vanjskim rivama, koje će biti operativne, moći vezati veliki ribarski brodovi kada zbog oseke ne budu mogli ući u Mandrač.

Cjelokupna investicija vrijedna je više od pet i pol milijuna kuna, pri čemu se 5,1 milijun kuna odnosi na građevinski dio, a 600 tisuća kuna izdvojeno je za infrastrukturnu nadgradnju - struju, vodu i protupožarni sustav. Iz novigradske Gradske uprave pojašnjavaju da se investicija financirala kreditnim zaduženjem iz sredstava HBOR-a u iznosu od pet milijuna kuna te vlastitim sredstvima Lučke uprave Umag - Novigrad u iznosu od 700 tisuća kuna dok su radovi natječajem povjereni riječkim tvrtkama Vodogradnja i BSK.

U cijelosti popločan obalni prsten

Dodajmo i kako je u okviru investicije u cijelosti popločan obalni prsten koji omeđuje novoizgrađenu lučicu, dio površine nanovo je asfaltiran, a postavljeno je i 100-tinjak stupića koji će priječiti parkiranje uz sam obalni rub. Na taj način dobivena je i nova šetnica, a prostor lučice u Porporeli poprimio je potpuno novu vizuru, te osim nove funkcionalne uloge, sada ima i sasvim novu estetsku dimenziju. Nju pak zaokružuje jedan estetski dodatak – simbolična "ruža vjetrova" koja će odsad ukrašavati dio lučice odnosno šetnice na Porporeli. Također Grad Novigrad postavio je na tom prostoru i novu javnu rasvjetu, a riječ je o desetak kandelabra, u koje su ugrađene štedljive i ekološki prihvatljivije LED lampice. 

Ravnatelj Lučke uprave Umag - Novigrad Sergio Stojnić najavio je i kako će se s vremenom, kroz godinu-dvije, produbiti podmorje cijelog akvatorija od carinskog gata do Mandrača, a uz samu obalu nastavit će se s postavljanjem javne rasvjete prema graničnom prijelazu. Također, u planu je i opremanje Malog Mandrača priključcima za struju i vodu, kakvi su već postavljeni na prostoru Mandrača odnosno Porporele. Ovom će se investicijom dobrim dijelom zaokružiti dosadašnje ulaganje u šire područje gradske lučice, nakon što je proteklih godina učinjeno niz zahvata na tom prostoru.(Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter