Novigrad: Krivotvorenjem protiv ravnateljice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama podnijelo je bujskom Opcinskom sudu optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana Paola Ludovica Damuggie (35) i Dolores Rivic Davanzo (41) zbog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave i kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada, dok se talijanski državljanin Glauco Bevilacqua (42) tereti za poticanje pocinjenja tih kaznenih djela.

Propustio dostaviti odluku


Tereti ih da su spomenuta djela pocinili tako što je predsjednik Izvršnog odbora novigradske Zajednice Talijana Bevilacqua 9. prosinca 2009., nakon što je Školski odbor Talijanske osnovne škole Novigrad na sjednici održanoj dan ranije izabrao Marizu Labinjan za ravnateljicu, predložio i nagovorio predsjednika Školskog odbora Damuggiu da zapisnik s te sjednice ne bude sastavljen, a sve s ciljem da to tijelo ne imenuje Labinjan za ravnateljicu.

Damuggia je s tajnicom škole Rivic Davanzo, zaduženom za vodenje zapisnika, s istim ciljem i protivno Statutu škole, propustio sastaviti zapisnik, utvrditi prijedlog odluke o imenovanju Labinjan i dostaviti ga Ministarstvu znanosti, vec je za 10. prosinca 2009. zakazana i održana nova sjednica Školskog odbora. Tada je odluceno da glasanja o izboru ravnatelja nece biti i da ce se nova sjednica održati 17. prosinca, a u zapisniku je navedeno da se sve to dogodilo na sjednici 8. prosinca.

Nekoliko mjeseci do mirovine

Takav su zapisnik potpisali Rivic Davanzo i Damuggia, koji ga je 17. prosinca i procitao kao zapisnik sa sjednice od 8. prosinca. Nakon toga je Školski odbor ponovio glasanje ne izabravši za ravnatelja škole niti jednog od prijavljenih kandidata te je dotadašnja ravnateljica Eda Žokalj (kojoj je nedostajalo nekoliko mjeseci do umirovljenja) imenovana za vršiteljicu dužnosti ravnateljice. O tome je tajnica sastavila zapisnik, koji je potpisala s predsjednikom odbora.

Optužni je prijedlog najnoviji dogadaj vezan uz slucaj problematicnog izbora ravnatelja Talijanske osnovne škole Novigrad. Kako smo u više navrata pisali, dugogodišnju profesoricu engleskog jezika te škole Marizu Labinjan, Umažanku školovanu u Italiji, Školski odbor je u dva navrata izabrao na natjecaju, drugi put je to potvrdilo i nadležno ministarstvo, ali ona ipak nije postala ravnateljica. Školski odbor je na koncu raspušten i njegovu je ulogu preuzelo povjerenstvo, koje je za v. d. ravnatelja imenovalo Luku Stojnica, pripadnika talijanske zajednice iz Poreca.

Labinjan je upozorila na diskriminaciju na nacionalnoj osnovi, odnosno da nije imenovana zato što je Hrvatica, i pritiske kojima su ona i clanovi Školskog odbora bili izloženi, a provodili su ih predstavnici Grada Novigrada, Istarske županije, novigradske Zajednice Talijana i Talijanske unije, što su svi prozvani tada opovrgnuli.


Podijeli: Facebook Twiter