Novigrad: Klinika od 15 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novigradski su vijecnici jednoglasno podržali pismo namjere o suradnji za izgradnju specijalisticke klinike za dijagnostiku, traumatologiju, ortopediju, neurokirurgiju i rehabilitaciju, koje su istarski župan Ivan Jakovcic i gradonacelnik Anteo Milos sredinom prošlog tjedna potpisali s prof. dr. Mikhailom Sadovajem, predsjednik savjeta direktora NIITO Clinica (Clinic of traumatology, orthopaedics and neurosurghery of NIITO) iz Novosibirska u Rusiji.

NIITO Clinic zajedno s institutom Ilizarov iz Kurgana, takoder u Sibiru, namjerava u taj projekt (zgradu i opremu) investirati 15 milijuna eura, rekao je Milos objavivši ovu informaciju upravo na sjednici Gradskog vijeca. Klinika bi trebala niknuti na zemljištu od sedam tisuca cetvornih metara uz prometnicu Porec-Novigrad kraj novigradske ambulante, u vlasništvu Istarskih domova zdravlja, odnosno Županije, koje ce biti dodijeljeno u dugogodišnju koncesiju s pravom gradenja.

Takva je izgradnja (predviden je objekt na 1.600 cetvornih metara, s jednim podzemnim i tri nadzemna kata, za ukupno sedam tisuca "kvadrata") u skladu s Prostornim planom uredenja grada Novigrada, i ona može krenuti cim budu ishodovane potrebne dozvole. Ruski su partneri dobili parametre prema kojima mogu zapoceti s projektiranjem, dok su Županija i Grad preuzeli obavezu izrade visibility studije, na osnovu koje ce biti dodijeljena koncesija, kazao je Milos, koji o tom projektu danas razgovara s ruskim pocasnim konzulom u Zagrebu.

"Pismo namjere je pocetak obimnog i vrlo zahtjevnog procesa koji treba ostvariti kroz izgradnju, ali i ishodovanje radnih dozvola za ruske specijaliste, zapošljavanje dvjestotinjak ljudi, poštivanje odredenih uvjeta HZZO-a i pregovaranje za eventualni ulazak u njegov sustav. Njegovim ce ostvarenjem Novigrad dobiti ne samo dvjestotinjak novih radnih mjesta, koja možda nece biti sva za Novigradane, vec cjelogodišnju zdravstvenu i turisticku ponudu, nešto specificno što u Istri nitko drugi u ovom trenutku nema i za što ce se procuti i izvan granica Hrvatske", porucio je Milos vijecnicima.


Podijeli: Facebook Twiter