Novigrad: Kapešante za prste polizati

Jakopove kapice pripremane su na različite načine
Jakopove kapice pripremane su na različite načine

Provjereno dobar recept se ne mijenja i upravo je po njemu Turistička zajednica krajem proteklog tjedna priredila nov uspješan gastronomski događaj iz serije GnamGnam Festa.

Večer kapešante privukla je u Gradsku lučicu Mandrač brojne Novigrađane i njihove goste željne guštanja u morskim delicijama, uz tradicijsku glazbu i ples.

Kuhari stalnog gastro partnera manifestacije - Lagune Novigrad pripremili su niz ukusnih i maštovitih specijaliteta od jakopovih kapica za koju znalci kažu da su najbolje upravo one iz novigradskog akvatorija - zbog muljevitog tla i miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću rijeke Mirne na Antenalu.

Osim kapešanta na roštilju, u rižotu, salati i s paštom, za prste polizati su bile i one u nesvakidašnjim jelima čiju je pripremu demonstrirao mladi novigradski chef Ivan Novosel. Na meniju su se našli i pedoći, srdele i kalamari na gradelama, a gurmani su imali prigodu na mini - sajmu od 17 izlagača probati i kupiti kvalitetna vina, maslinova ulja, pršut, sir, med, domaću paštu i druge autohtone proizvode.

Udruga Agata priredila je prodajnu izložbu rukotvorina, izvornih suvenira i likovna radionicu, dok je najmlađe animirala Čarobnjakova družine iz udruge Čarobnjakov šešir. Glazbom i plesom večer su začinili umaška klapa Sveti Pelegrin i Kulturno-umjetničko društvo Dajla uz suučesništvo dua Magnolija iz Vodnjana. Doprinos domaćoj atmosferi dali su i novigradski ribari nudeći tradicijska jela od ribe i morskih plodova. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter