Novigrad kao velika pozornica za stotine kreativaca

Kultur Shock (M. PALJUH)
Kultur Shock (M. PALJUH)

Ove subote cijeli Novigrad je bio vrelo kreativnosti - u sklopu manifestacije 10.1 Parkfest, devet novigradskih parkova postali su pozornice na kojima su se predstavili glazbenici, umjetnici, glumci, performeri… Sve je počelo još u petak, koncertom iznenađenja sastava VIS Željko i Ljute Tratinčice na krovu novigradskog autobusnog kolodvora - koncert nije bio najavljen, no glazba je ipak privukla prolaznike koji su masovno fotografirali i snimali ovaj nesvakidašnji popodnevni koncert kojim su najavljena subotnja zbivanja na Parkfestu.

Radionice, performansi, izložbe, degustacije…

Subotnji program je počeo od 17 sati, sa spontanim svirkama uličnih glazbenika, a svi parkovi su oživjeli - u parku Mladih Društvo naša djeca iz Novigrada održalo je radionicu zvuka za djecu nazvanu Parlafon, u parku Irme Benčić postavljena je vizualna instalacija novonastalih ideja o zvukovima koji su razvijeni nakon dolaska tekstualnih poruka nazvana "Fsss…"; u parku Giovanni Rusgnach je bila pak zvučna instalacija i film za slijepe na talijanskom jeziku "Sedmi pečat", a u parku Ribara je udruga vinara i vinogradara Novigrada priredila degustaciju vina uz pržene girice. Također, tu je nastupila i tršćanska limena glazba "Vecia Trieste" koji su svirali rock standarde. U parku Giovanni Rainis postavljena je zvučna instalacija u suradnji s emisijom "Slika od zvuka", radijske emisije Hrvatskog radija 3., voditeljice Eveline Turković, a izloženi su radovi Nika Mihaljevića, Marka Markovića, Dragane Sapanjoš, Mirjane Vodopija i Petre Mrša.

U parku Antonio Manzoni udruga Error je priredila dramski skeč "Sound Lesson 404", točku suvremenog plesa "Give Me Back My Name" izvela je Ivana Vojnić Vratarić, inače članica umjetničkog kolektiva iz Pule BukaNoise, a koji su puštali glazbu s DJ seta. U parku Rivarela nastupio je duo Barimatango, koji je svirao i u vlakiću koji je kružio gradom.

Glazbeno finale u parku uz more

Svo to vrelo kreativnosti bilo je odlična uvertira u večernji dio programa koji je počeo u Parku Rivarela nastupom noise benda Palme, a u Parku Giovanni Rusgnach kantautorica i dobitnica Porina Sara Renar svojim jedinstvenim glazbenim izričajem i izvedbom priredila je atmosferično glazbeno putovanje.

Mališanima je posebno bila zanimljiva interaktivna instalacija "Residence of Light and Music" koju je u Parku Novigradske biskupije postavila pulska Visualia grupa, a gdje su svjetleće klupice na dodir proizvodile zvukove. Upravo u ovom parku uz samo more održano je i finale Parkfesta, a koje je započelo performansom udruge Mokar prst nazvanom "Of Mice And Men", nakon čega je uslijedio eksplozivni koncertni nastup američkog sastava Kultur Shock, koji su brojnoj publici servirali energičnu i egzotičnu glazbenu mješavinu punka, rocka i metala u koju su vrhunski uklopili elemente tradicijske glazbe s Balkana. Društveno angažirani i itekako glasni u izražavanju svojih stavova, upozoravajući na brojne nepravde u današnjem društvu Kultur Shock posvetili su svoju glazbu sirijskim izbjeglicama, a temperamentnom izvedbom namamili su publiku da s njima pleše i pjeva. Kultur Shock u Novigradu je nastupio u sklopu svoje europske turneje, a valja napomenuti i da ove godine slave puna dva desetljeća rada.

Koncertnu večer zatvorio je zagrebački punk rock sastav Kawasaki 3p, a publika je s njima uglas pjevala dobro znane hitove poput "Puta Madre", "Ni da ni ne", "Antonija" i drugih, te je uz dobro raspoloženu i rasplesanu publiku na najbolji mogući način završeno ovogodišnje izdanje Parkfesta.

Bilo je to jedanaesto izdanje Parkfesta, u organizaciji udruge Mokar prst i uz potporu Turističke zajednice Novigrad, grada Novigrad i tvrtke Aminess. Na jedan dan Novigrad se pretvorio u pravi inkubator urbane kulture, gdje su sva osjetila mogla uživati u radu brojnih kreativaca koji su okupirali staru jezgru Novigrada. Jedinstven koncept s čak devet otvorenih pozornica ponudio je za svakog ponešto i privukao publiku apsolutno svih generacija. Organizatori su itekako zadovoljni posjećenošću, tako da Parkfest, nakon desetljeća održavanja, uspješno je startao i s novim konceptom za drugu dekadu. (Tea TIDIĆ, snimio Manuel PALJUH)


Podijeli: Facebook Twiter