Novigrad je grad u kojem se najbolje živi i posluje

Župan Valter Flego, gradonačelnik Anteo Milos kojem je Dan grada čestitala Tereza Kesovija koja je kao gošća prisustvovala Sveča
Župan Valter Flego, gradonačelnik Anteo Milos kojem je Dan grada čestitala Tereza Kesovija koja je kao gošća prisustvovala Sveča

U prepunoj dvorani novigradskog kina u povodu blagdana sv. Pelagija i Dana grada Novigrada održana je svečana sjednica gradskog vijeća. Uz brojne uzvanike i visoke goste među kojima je bio istarski župan Valter Flego i predstavnici mnogih gradova i općina iz Istre, drugih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije, prisustvovali su i Novograđani koji na blagdan sv. Pelagija slave rođendan.

Nakon pozdravnih riječi Katarine Nemet, predsjednice novigradskog vijeća skupu se obratio župan Flego naglasivši kako je Novigrad uspješno spojio naizgled nespojivo, a to su izuzetna dostignuća u turizmu s kojima se paralelno razvijaju gospodarstvo i obrtništvo. Tomu svjedoči gradnja novih hala i otvaranje novih radnim mjesta. Jedan mali grad kao što je Novigrad ima bolje turističke rezultate od jedne hrvatske metropole, kao što je to Split, dodao je Flego i poručio: "Bravo". Što je izazvalo buran aplauz nazočnih u dvorani. Novigrad mnogo investira u infrastrukturu, a istodobno je socijalno osjetljiv.

"Svjedoci smo ulaganja u cestogradnju, radi se sustav za pročišćavanje otpadnih voda, a paralelno se grade stanovi za novigradske obitelji i djeca dobivaju besplatne udžbenike. To je dokaz da investicije i socijalna osjetljivost mogu ići zajedno", rekao je Flego. Dodajući kako se sve to radi na ekološki i održiv način kroz velika ulaganja u zaštitu okoliša i energetiku. "To može raditi samo jedan savjesna i promišljena politika kakva se vodi u Novigradu. Koja je izraz volje građana Novigrada jer oni znaju kakav Novigrad žele imati u budućnosti, a Županija će im u tomu uvjet biti stabilan partner", poručio je župan Flego na svečanoj sjednici novigradskog vijeća. Kako je i uobičajeno u ovakvim, svečanim prigodama, gradonačelnik Anteo Milos sugrađanima i uzvanicima u svom je govoru prenio nastojanja, aktivnosti i dosadašnje rezultate rada gradske uprave u proteklih godinu dana. Na početku je podsjetio na uspješnu suradnju s mnogim gradovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Francuskoj, pa je nekako na tom tragu Novigrad pristupio grupaciji za teritorijalnu suradnju "Sjeverni Jadran".

U društvenim djelatnostima Grad sa Zajednicom Talijana dobro surađuje na ostvarenju mnogih programa, a posebno se trudi razvijati kulturne i sportske aktivnosti. Posebno se misli na najmlađe, na učenike za Grad izdvaja pola milijuna kuna kako bi im osigurao uvjete iznad onih koje propisuju nacionalni standardi. Velike je pohvale Milos uputio djelatnicima gradske knjižnice koji najmlađe potiču na čitanje i kreativne aktivnosti. Posebno se osvrnuo na Novigradsko proljeće koje je ovog proljeća održano po 26. put, a kako bi se potaklo kreativno provođenje slobodnog vremena mladih dodijeljen im je prostor u središtu grada. Milos je istako kako je Novigrad već godinama u samome vrhu Forbesove ljestvice najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje, a prema indeksu MRR jedan je od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Stoga će svojim programima nastaviti poticati poduzetništvo, razvijati radne zone i raznim mjerama privlačiti nove investicije, rekao je Milos i dodao:

"Nove investicije u radnoj zoni Vidal, od strane talijanske tvrtke Vega, ulaganje Lagune Novigrad u novu zgradu, investicije tvrtke Dermoestetoka i novi hotel Rivalmare dodatno će osnažiti gospodarstvo i omogućiti nova zapošljavanja". Napomenuvši kako današnji razvoj čvrsto povezuju prostorno planiranje, ekonomija i kultura, poticanje ulaganje u znanje i stvaranje kvalitetne i održive javne infrastrukture. U nastavku se osvrnuo na uređenje cesta i parkirališta, odvodnje saniranih i oborinskih voda, te proširenje groblja. U proteklom se razdoblju mnogo uložilo i u projekte energetske učinkovitosti, ali i obrazovanja mladih u području zaštite čovjekove okoline.

Posebno je pohvalio komunalce "Neapolisa" čijom zaslugom Novigrad često dobiva nagrade za uređenost i pohvale za lijep izgled. Na, što su sugrađani u dvorani srdačnim pljeskom nagradili svoje komunalce. Gradonačelnik Milos dodao je kako Novigrad i ove godine bilježi rekordne turističke rezultate, a to je, kaže, očekivana posljedica ulaganja u turizam kao okosnicu razvoja ovog kraja.

"Porast turističkih noćenja za osam posto u odnosu na prošlu godinu i udvostručenje turističkog prometa u posljednjih 10 godina dokaz su sustavnog rada i sinergije koja postoji između javnog i privatnog sektora", naglasio je Milos. Međutim, pred Novigradom su novi izazovi, nove potrebe i novi investicijski ciklusi, a u skladu s time pripremaju se projekti za nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, uređenje kongresno-multimedijalnog centra, uređenje Velikog trga i parka Novigradske biskupije, uvođenje širokopojasnog Interneta, izgradnju nove zgrade Talijanske osnovne škole, dovršetak uređenja šetnice i plaže na Rivareli, sportskog centra Marketi, uređenja plaža na Karpinjanu i u Dalji, te uređenja gradskih parkova, kao i ulica Muvi i Strade Contese.

"Dragi prijatelji, rigoroznim i upornim radom, ali i kapljicama kreativnosti i dalje tražimo sklad u našim različitostima, činimo dobro i stvarajmo život u miru i blagostanju za sve žitelje našeg jedinstvenog grada", poručio je na kraju sugrađanima novigradski gradonačelnik Anteo Milos. (M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter