Novigrad: Ispumpali potonulu ribaricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novigradski su DVD-ovci proveli citavo poslijepodne u cetvrtak ispumpavajuci unutrašnjost ribarske brodice 89 N, koja je u gradskoj lucici Mandrac potonula prošlog tjedna.

Iskoristili su trenutak kad je oseka najveca i more visoko samo oko metar i pol da bi najprije izravnali desetak metara dugu barku uz pomoc drugog ribarskog broda i vezujuci je za bitvu na obali. Pred nekolicinom ribara i drugih znatiželjnika petorica vatrogasaca su s tri pumpe radila gotovo dva sata. Prisiljeni su bili otvarati i rezervoare za naftu ispunjene morskom vodom, a na koncu su svoj zadatak uspješno obavili.

Vlasnik je bio prisutan, ali nije bio raspoložen za razgovor. Prema informacijama do kojih smo uspjeli doci na licu mjesta, radi se o starijoj ribarici koja vec duže vrijeme nije isplovljavala. Na njoj nije bilo motora, koji je navodno na popravku, ni nafte, pa nije bilo straha od eventualnog zagadenja mora, a uzrok nagibanja i potapljanja je najvjerojatnije pukotina na dotrajaloj oplati i pumpa koja zbog ispražnjenog akumulatora nije mogla ublažiti prodiranje vode.

Prema rijecima predsjednika DVD-a Neapolis Valmija Fabrisa, brod bi trebalo što prije izvaditi iz mora kako ne bi opet potonuo, što ce vlasnik vjerojatno uciniti iducih dana i odluciti o  daljnjoj sudbini broda.


Podijeli: Facebook Twiter